Svet
02.12.2023. 12:11
R. E.

Izbegnuta katastrofa

Saniran kvar na nuklearki u Zaporožju

nuklearna elektrana
Izvor: Shutterstock

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo je priključena na električnu mrežu nakon što je otklonjen kvar koji je doveo do prekida poslednje linije elektrane sa teritorije koju kontroliše Kijev, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine.

Prema saopštenju koje je objavilo ukrajinsko Ministarstvo energetike, jedan vod do elektrane je prekinut u petak, dok je poslednji, od 750 kilovata, u prekidu od jutros.

"Ovo je osmi nestanak struje u elektrani u Zaporožju i koji je  mogao  da dovede do nuklearne katastrofe", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je nakon gubitka priključka na mrežu elektrana uključila 20 rezervnih generatora za snabdevanje električnom energijom.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, i najveća je nuklearna elektrana u Evropi.

Elektranu je u martu 2022. godine zauzela Rusija i više ne proizvodi električnu energiju, ali joj je struja potrebna za hlađenje jednog od reaktora. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

IAE o udaru na nuklearku: "Igramo se vatrom"
Nuklearka

Rat u Ukrajini

09.03.2023. 18:00

IAE o udaru na nuklearku: "Igramo se vatrom"

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi ponovo je upozorio na opasnost nakon ruskog udara na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve