Svet
01.11.2022. 20:05
Beta

Rat u ukrajini

Sankcije Rusiji "rade", neka se spremi Belorusija

Sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

Češki premijer Petr Fijala apelovao je u Pragu posle povratka iz Kijeva da je potrebno da se Rusija još više izoluje sankcijama, a da je za sankcije na redu i Belorusija koja posredno pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini.

"Sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovarali smo o efikasnosti sankcija. Uvereni smo da je potrebno da Rusiju guramo u sve veću izolaciju. Usvojeno je osam paketa. Znamo da te sankcije deluju, mnogi podaci to pokazuju. Rasprava o sankcijama u Evropskoj uniji se ne završava, spremni smo za dalje korake prema razvoju situacije", kazao je Fijala.

Premijer Češke koja do kraja ove godine predsedava EU rekao je na konferenciji za novinare da se sada razmatra uloga Belorusije u sukobu i da li je neophodno da budu pooštrene sankcije i protiv te zemlje.

"Ne može Belorusija da sledi rusku politiku ili da Rusija izbegava sankcije preko država kao što je Belorusija", rekao je Fijala, a šef češke diplomatije Jan Lipavski dodao je da ruski napadi na Ukrajinu dolaze i sa teritorije Belorusije koja takođe snabdeva Rusiju oružjem.

Češki premijer je kritikovao takođe Rusiju za to što ne poštuje sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

"Moramo da nađemo način da obnovimo taj put uz pomoć zemalja učesnica sporazuma, dakle Ukrajine i Turske. Češka će ih na sve načine podržavati da taj važan put bude obnovljen zato što ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da zbog nedostatka hrane dođe do destabilizacije, recimo u Africi", rekao je Fjala.

Češki premijer podsetio je da je u ponedeljak, kada je sa nekoliko ministara doputovao u Kijev na konsultacije češke i ukrajinske vlade, ruski predsednik Vladimir Putin češkim ministrima priredio "doček" sa 55 raketnih napada.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan obećao je da u EU mogu da se vrate ukrajinske izbeglice koje su dobile privremeno utočište a u međuvremenu su se vratile u domovinu.

"Rusija napada infrastrukturu što bi kao posledicu moglo da ima novi izbeglički talas u Evropu. U Češkoj smo izdali 457.000 privremenih dozvola za boravak koje će automatski biti produžene za godinu dana", rekao je Rakušan.

Tokom posete Kijevu češka ministarka odbrane Jana Černohova razmatrala je sa ukrajinskom stranom kako da se Češke uključi najefikasnije u obuku ukrajinskih vojnika i to najverovatnije preko tronedeljnih ili mesečnih kurseva, a takođe je bilo reči i preduzećima koja bi se bavila remontom ukrajinskog oružja i vojne opreme.

Premijer Fijala kazao je da je njegova poseta Kijevu zajedno sa sedam ministara organizovana i zato da se ponovo daju uveravanja ukrajinskim vlastima i Ukrajincima da će Češka a i druge zemlje nastavljati da im vojno i humanitarno pomaže.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko dobija ekonomski rat?
1

Sankcije Rusiji

07.09.2022. 15:20

Ko dobija ekonomski rat?

Rat u Ukrajini je već uveliko zagazio u sedmi mesec sa čini se pat pozicijom. Ruski ratni ciljevi zasad se ne ispunjavaju, dok ukrajinski branioci, zahvaljujući dostavama oružja sa Zapada, odolevaju, pa čak sprovode i određene ofanzivne akcije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve