Svet
08.04.2019. 16:42
R. E.

Španski premijer učio zanat na Dejtonu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Godina je 1997. U prostorijama srpskog člana Predsedništva BiH u Sarajevu, u Ulici Maršala Tita, za stolom sede Karlos Vestendorp i Momčilo Krajišnik. Oko njih sede i najbliži saradnici. U toku su pregovori oko uvođenja zajedničke valute za BiH, himne, zastave, zakona... Krajišnik koji je zbog tvrdog pregovaračkog stava u diplomatskim krugovima već poznat kao Mr. No, ovoga puta naišao je na sebi sličnog. Iako je Evropska unija imala ideju da u Bosnu pošalje imena poput Felipea Gonzalesa ili Margaret Tačer, izbor je na kraju pao na Vestendorpa, u to vreme španskog ambasadora pri UN u Njujorku. Vrlo brzo prozvan je "uterivačem Dejtona".
U dnu prostorije na Palama, naslonjen na zid, sedi mlađahni Vestendorfov šaf kabineta - Pedro Pedrito. Sluša i uči zanat, verovatno bez ikakve petpostavke da upravo tu počinje njegova diplomatsko-politička karijera koja će ga 20 godina kasnije dovesti do funkcije premijera Španije. Za funkciju šefa španske Vlade Sančez se ovih dana bori po drugi put, a prema najavama medija ovaj socijalista mogao bi ponovo da bude izabran na izborima zakazanim za 28. april ako uspe formirati još jednu parlamentarnu većinu uz pomoć krajnje leve stranke "Podemos" i nacionalističkih stranak iz Valencije i Baskije.

Pedrito i čelična guza

Srećom po Sančeza, pregovori i strpljenje u povlačenju političkih poteza mu nisu strani i upravo su ga oni doveli na mesto premijera 2018. godine. Sada se na toj funkcija valaj održati, a tome su ga valjda najbolje naučili mučni, maratosnki pregovori u trusnoj BiH. Upravo to prednost navodi i njegov nekadašnji mentor Vestendorp.
- Pedrito je još u Njujorku dolazio u moju porodičnu kuću na večere. Razgovarali smo o politici, čavrljali i pripremali mu topli obrok. Svideo mi se Sančezov interes za politiku, kao i njegovo poznavanje engleskog i francuskog jezika. U tom trenutku u Bosni mi nije trebao intelektualac koji će ići sa mnom, nego čovek od akcije koji će pripremiti razgovore s jednima, drugima i trećima na različitim jezicima a da se pritom prema svima odnosi dobro. Mi smo tada tamo imali poslednju reč. To je razlika u odnosu na pregovore koje Pedrito danas vodi. On sada primenjuje ono što je naučio od starog lisca. Stražnjica od čelika tokom pregovora. Sesti i izdržati koliko se može - objasnio je svojevremeno Vestendorp za hrvatski "Globus".
Iako su mediji poput "Naše borbe" 1997. pisali da Vestendorp izarzito podržava Biljanu Plavšić i da sa njom ima najlakšu komunikaciju, nekadašnja predsednica RS za Ekspres je izjavila da se tada mlađanog Sančeza ne seća.
- Zaista se ne sećam Sančeza iz tih dana. Znam da je bio na sastancima neki mladi čovek, ali ništa više od toga. U svakom slučaju Vestendorp je bio veoma tolerantan čovek, posebno kada znamo ko je došao posle njega. Da nam je u Srpskoj ona situacija kao kada je on bio tu, možemo samo da poželimo. Nadam se da je Sančez nešto naučio od njega. Znate li samo koliko je nadležnosti posle Vestendorpa, iako sam ja tada već bila u Hagu, predato na nivo BiH? Kako se ono kaže: barjak nosi Ešdaun. Sto puta sam rekla da preko mene žive to ne bi mogli da urade. Sada možemo samo da poželimo vreme Vestendorpa. Složili smo se šta je važno - Dejtonski sporazum. Ja ga nisam potpisala, drugi su to uradili, ali su ocigledno mislili: ajde da ga potpišemo pa cemo ga kasnije opstruisati. Mene su posle optuživali da sam izdajica jer sam sprovodila sporazum, a danas ga se svi hvataju - rekla je Plavšićeva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Momčilo Krajišnik

Imao je dobrog učitelja

Sličan stav u izjavi za "Ekspres" izneo je i Momčilo Krajišnik, koji se Sančeza takođe ne seća iz tog perioda, ali odlično pamti njegovog mentora Vestendorpa.
- Vestendorp je bio jedan od prvih visokih predstavnika UN u BiH i bio je vrlo korektan. Nije nikada nametao rešenje. Makar u one dve godine kada sam ja bio član Predsedništva. Sančez je u tom smislu imao dobrog učitelja i verujem da će sada uspešno voditi svoju zemlju u ovo turbulentno vreme. Nadamo se da će zadržati politiku ne prihvatanja nasilno otcepljenje Kosova od Srbije - smatra Krajišnik.
Dakle, mladi lav socijalista visokog stasa, zavodljivog osmeha i energije, master političke ekonomije, sa iskustvom u konsaltingu u Americi, rada u Evropskom parlamentu i pregovora u Sarajevu... Dobar CV za čelične političke poteze.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve