Svet
23.06.2024. 14:22
Beta

Saudijska Arabija

Toplotni masakr: Preminulo više od 1.000 ljudi

1
Izvor: Beta/AP / Rafiq Maqbool

Više od 1.000 ljudi je umrlo tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Saudijskoj Arabiji gde su se muslimanski vernici suočavali s ekstremno visokim temperaturama, saopštili su danas saudijski zvaničnici.

Prema rečima dvojice neimenovanih zvaničnika iz Kaira, više od polovine preminulih su bili hodočasnici iz Egipta, prenosi AP.

Egipat je oduzeo licence od 16 putničkih agencija koje su pomogle hodočasnicima da neovlašćeno putuju u Saudijsku Arabiju, saopštile su ranije egipatske vlasti.

Egipatska vlada je saopštila da je 31 hodočasnik koji je s dozvolom otputovao u Saudijsku Arabiju preminuo od hroničnih bolesti tokom ovogodišnjeg hadžiluka, ali nije ponudila zvaničnu brojku za hodočasnike koji su išli na hadžiluk bez zvaničnog putnog odobrenja.

Međutim, jedan neimenovani zvaničnik egipatske vlade je rekao da je još najmanje 630 Egipćana umrlo tokom hodočašća, pri čemu je većina prijavljena u hitnoj službi u naselju Al-Muaisem u Meki.

1
Izvor: Beta/AP / Rafiq Maqbool

Potvrđujući ovu brojku, egipatski diplomata je rekao da je većina preminulih sahranjena u Saudijskoj Arabiji. Saudijske vlasti su takođe pooštrile kontrolu neovlašćenih hodočasnika, proterujući desetine hiljada ljudi.

Međutim, mnogi od njih, uglavnom Egipćani, uspeli su da stignu do svetih mesta u i oko Meke, neki čak i pešice.

Za razliku od hodočasnika koji putuju na hadžiluk sa urednim dozvolama, ilegalni hodočasnici nisu imali hotele u koje bi se sklonili od vreline.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve