Svet
23.06.2024. 11:31
Beta

Vazduhoplovna baza

Selo u Rumuniji na putu da postane najveća NATO baza u Evropi

NATO
Izvor: Shutterstock

NATO kod rumunskog sela Mihai Kogalničanu (MK) ima istoimenu vazduhoplovnu bazu, koja je na putu da postane najveća vazduhoplovna baza Alijanse u Evropi, piše BBC.

Samo selo je ime dobilo po liberalnom političaru Mihaiju Kogalničanu iz 19. veka.

Sada se priprema da bude najveća NATO baza u Evropi, veća čak i od Ramštajna u Nemačkoj.

BBC ukazuje da je ruski predsednik Vladimir Putin opravdao svoj rat u Ukrajini time što se NATO širi ka ruskoj evropskoj strani, a kao odgovor na njegovu invaziju NATO je pomerio napred "više delova na svojoj šahovskoj tabli".

Baza MK će uskoro imati eskadrilu rumunskih F-16 letelica nedavno kupljenih od norveške kao i MQ-9 Riper dronova, i vojni grad kroz koji će se rotirati NATO vojne, vazduhoplovne i pomorske snage iz 32 zemlje.

Samo 20 kilometra udaljena od obale Crnog mora, ta baza se nalazi i 300 kilometara od Odese u letu borbenih aviona i 400 kilometara od Sevastopoja na Krimu, koji je Rusija pripojila.

Pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) poručnik Čarli Tag rekao je za BBC da je u ovoj bazi sada mnogo veće američko prisustvo, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme.

Sa ruskom invazijom Ukrajine promenile su se i oblasti preko kojih on preleće i strateški položaj misije.

Kako je rekao tokom svoje poslednje ture 2021. godine NATO borbeni avioni leteli su daleko iznad međunarodnih voda u Crnom moru, ali danas se drže zone od 12 nautičkih milja iznad teritorijalnih voda Rumunije i Bugarske da "izbegnu nesporazume i situacije koje mogu da dovedu do eskalacije sa Rusima".

"Ranije smo bili ovde kao odvraćanje od neke ruske agresije, sada je to više kao znak uveravanja NATO zemljama, kao što je Rumunija, da smo tu i da smo spremni da branimo", rekao je on.
 

Britanski pilot e rekao da od kada je došao nije bilo poziva da se presretne neki ruski avion, mada ih je bilo tokom njegovih ranijih misija iznad Baltika.

Rekaoje da kasno noći iz britanskog dela baze gledaju preko radarskih ekrana kako se odvija rat u susednoj Ukrajini.

Dok NATO avioni izbegavaju nepotrebne susrete sa Rusima bilo je dva incidenta iznad Crnog mora za koja se zna. U septembru 2022.godine ruski pilot je pogrešno shvatio komandu zemaljske kontrole zbog čega je malo falilo da obori britanski avion koji je prikupljao obaveštajne podatke sa posadom od oko 30 ljudi.

U martu 2023. godine ruski avion Su-27 namerno je iznad međunarodnih voda oborio američki dron MQ-9 Riper, koji je doleteo iz Rumunije.

U bazi Mihai Kogalniceanu nalazi se 1.840 američkih vojnika, piše BBC.

BBC takođe ukazuje da je uprkos svemu svakodnevni život u bazi MK uglavnom miran.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve