Svet
18.01.2023. 16:40
Beta

Lavrov oštar

"Rusija će postići svoje ciljeve u Ukrajini"

1
Izvor: Beta / AP / Alexander Zemlianichenko

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija učiniti sve što je naumila uprkos "hibridnom ratu" koji Zapad vodi protiv Moskve.

On je rekao da su ciljevi "specijalne vojne operacije" Moskve u Ukrajini "određeni osnovnim legitimnim interesima Rusije" i da će biti ispunjeni.

"U Ukrajini ne sme da postoji vojna infrastruktura koja predstavlja direktnu pretnju našoj zemlji", rekao je Lavrov, dodajući da Moskva namerava da obezbedi zaštitu prava etničkih Rusa u Ukrajini.

Govoreći na godišnjoj konferenciji za novinare, Lavrov je odbacio zahteve ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za potpuno povlačenje Rusije iz Ukrajine.

Šef ruske diplomatije je odbacio ukrajinsko insistiranje na isplati ratne štete i procesuiranju ratnih zločinaca kao platformu za buduće razgovore.

Prema njegovim rečima, "sa Zelenskim ne može biti razgovora".

Lavrov je rekao i da "Zapad sve odluke donosi za Ukrajinu" sa ciljem da iskoristi taj sukob da iscrpi Rusiju, kao i da obim podrške jasno pokazuje da je "Zapad mnogo uložio u svoj rat protiv Rusije".

"Zapad je taj koji donosi odluke. I doneo je odluke za Ukrajinu i bez Ukrajine", naveo je.

Lavrov je rekao da je ruska akcija u Ukrajini "odgovor Rusije na hibridni rat" koji je protiv nje pokrenuo Zapad.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da "ozbiljno razmotri" sve zapadne inicijative o okončanju sukoba, ali da još nije "videla nikakve ozbiljne predloge".

Svi budući razgovori Rusije sa zapadnim predstavnicima ne bi trebalo da budu ograničeni na Ukrajinu, dodao je Lavrov.

"Nema smisla razgovarati sa Zapadom samo o Ukrajini. Zapad koristi Ukrajinu da uništi sistem bezbednosti koji je dugo postojao u evroatlantskom regionu i koji je zavisio od konsenzusa, nedeljivosti bezbednosti i rešavanja svih pitanja kroz dijalog i saradnju", naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

On je upozorio da je obračun Rusije sa Zapadom oko Ukrajine deo globalnih političkih promena koje će se razvijati tokom dužeg perioda.

"Proces formiranja multipolarnog svetskog poretka biće dug. Biće potrebna jedna epoha. I sada se nalazimo usred tog procesa", kazao je Lavrov.

Tvrdeći da Zapad nastoji da ugrozi proširenje saradnje Rusije i Kine, Lavrov je ocenio da u tome neće uspeti.

Šef ruske diplomatije je rekao i da odnosi Rusije sa Zapadom "nikada neće biti isti" i optužio zapadne zemlje da ne poštuju potpisane sporazume sa Rusijom.

"Nikada više se neće dogoditi situacija da lažete, potpisujete dokumenta i onda odbijate da ih ispunite", poručio je Lavrov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron između osude i podrške zbog ponude Putinu
Emanuel Makron

Rat u Ukrajini

06.12.2022. 09:46

Makron između osude i podrške zbog ponude Putinu

Vlasti u Kijevu, baltičke zemlje, Poljska, Švedska i Finska oštro su osudili predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona da Zapad treba da pruži bezbednosna jemstva Rusiji da bi se okončao rat u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve