Svet
24.11.2022. 14:50
Beta

Regionalna saradnja

Severna Makedonija je punopravna članica Unije za Mediteran

severna makedonija
Izvor: Shutterstock

Severna Makedonija postala je punopravna članica Unije za Mediteran, organizacije koja uključuje sve zemlje članice EU, kao i mediteranske zemlje koje nisu njen deo.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, tu odluku su jednoglasno doneli ministri spoljnih poslova 42 zemlje članice Mediteranske unije u okviru Regionalnog foruma tog multilateralnog projekta, koji se održava u Barseloni.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je, u obraćanju na svečanom činu pristupanja, izrazio zahvalnost na prepoznavanju stvarnog interesa Severne Makedonije za pridruživanje Uniji za Mediteran, kao i na ukazanom poverenju.

"Naše učešće u Uniji za Mediteran kao platformi za regionalnu saradnju i dijalog omogućiće nam, kao zemlji sa započetim pregovorima za članstvo u EU, bliže umrežavanje i integraciju u evropske strukture koje pokrivaju mediteranski basen i odgovarajuću interakciju sa zemljama Evropske unije i petnaestak zemalja južnog i istočnog Mediterana", rekao je Osmani.

Istakao je da Severna Makedonija, sa svojom tradicijom međuetničkog dijaloga, kohezije i mirnog rešavanja bilateralnih sporova, doprinosi stabilnosti jugoistočne Evrope promovišući evropske vrednosti, dobrosusedske odnose, regionalnu saradnju i kulturu dijaloga.

Kao takva, prema rečima Osmanija, uključivanjem u rad ove organizacije, Severna Makedonija će pokušati da doprinese promociji rasta, zapošljavanja, regionalne kohezije i socioekonomske integracije, dodajući vrednost ukupnim odnosima u evro-mediteranskom regionu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Samit lidera Otvorenog Balkana: Pomagaćemo jedni druge
1

Beograd

02.09.2022. 17:15

Samit lidera Otvorenog Balkana: Pomagaćemo jedni druge

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je u Beogradu, na Samitu lidera "Otvorenog Balkana" rekao da je ta inicijativa posebno važna u situaciji globalne krize u snabdevanju hranom i energentima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve