Svet
22.03.2023. 08:59
Beta

Poseta o kojoj se priča

Ode Si Đinping iz Moskve, Putin ga ispratio do aerodroma (FOTO)

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Grigory Sysoyev

Kineski predsednik Si Đinping otputovao je u sredu ujutru avionom iz Moskve, a njegova poseta bila je usmerena na jačanje veza sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javile su ruske agencije. 

Sijev avion napustio je moskovski aerodrom Vnukovo uz svečan ispraćaj,  odsvirane su nacionalna ruska i kineska himna, prenosi agencija Ria Novosti.

Visoki ruski zvaničnici prisustvovali su poletanju aviona.

Tokom ove posete Si Đinping i Putin pohvalili su ulazak njihovih "specijalnih" odnosa u "novu eru" naspram Zapada.

Ruski predsednik je oprezno podržao kineski plan za rešenje konflikta u Ukrajini istovremeno optužujući Kijev da ga odbija. 

U nedostatku napretka oko Ukrajine cilj samita je bio, pre svega, da se pokažu čvrsti odnosi između Rusije i Kine u vreme zaoštrenih tenzija između te dve zemlje i Zapada.

U zajedničkoj deklaraciji dvojica vođa su napali Zapad, optužili SAD da "podrivaju" međunarodnu bezbednost da bi sačuvali svoju "vojnu prednost" i izrazili zabrinutost zbog pojačanog prisustva NATO u Aziji.

Sijev dolazak u Moskvu predstavlja važnu podršku ruskom šefu države, protiv koga je prošle nedelje Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje uz optužbe o počinjenim ratnim zločinima u Ukrajini. 

Kineski predsednik je boravio u Moskvi u vreme kada je Rusija u velikoj meri preorijentisala svoju privredu ka Kini, a Zapad joj je uveo sankcije.

Putin je objavio u utorak da je postignut sporazum sa Sijem o velikom projektu gasovoda Snaga Sibira dva koji će omogućiti Rusiji da isporuči Kini dodatnih 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Putin može da računa na podršku Pekinga da se probije izolaciju koju njegovopj nameće Zapad od početka sukoba u Ukrajini, što se ilustruje i pozivom Sija da ga poseti u Kini ove godine.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je Putin "malo ljubomoran" na Kinu
1

Poseta Si Đipinga Moskvi

20.03.2023. 21:13

Zbog čega je Putin "malo ljubomoran" na Kinu

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Điping zaključili su u ponedeljak da je njihov sastanak u Moskvi prilika da dve države prodube "prijateljstvo bez ograničenja" i pošalju snažnu poruku zapadnim liderima da su njihovi napori da izoluju Moskvu zbog rata u Ukrajini propali.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve