Svet
05.06.2020. 13:15
Tanjug

"SKLONITE KOLENO SA NAŠEG VRATA": Amerika se oprostila od Flojda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hiljade ljudi prisustvovalo je u četvrtak komemoraciji Afroamerikancu Džordž Flojdu koji je ubijen tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Među okupljenima na komemoraciji u kapeli Univerziteta Nort Central bile su poznate ličnosti, aktivisti za građanska prava, političari, obični građani, prijatelji i porodica ubijenog Flojda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/TANNEN MAURY

Oni su odali su poštu Flojdu stajanjem u tišini osam minuta i 46 sekundi, što je onoliko vremena koliko je policajac Derek Šovin, držao koleno na vratu ubijenog.

Na komemoraciji se pojavio i gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej koji je kleknuo i zaplakao pored kovčega Džordža Flojda na početku komemoracije.

Telo Džordža Flojda leži u kovčegu zlatne boje okruženo cvećem, a osim njegovog portreta iza prisutnih je postavljen mural s njegovim likom, prenosi Gardijan.

Sveštenki Al Šerpton koji predvodi molitvu, rekao je da Amerika nikad nije bila "velika" za crnce.

"Pričamo o velikoj Americi. Velikoj za koga? Učinićemo Ameriku velikom za sve prvi put. Nikad nije bila velika za crnce. Nikad nije bila velika za hispanoamerikance. Nikad nije bila velika za druge. Nije ni za žene", rekao je Šerpton, prenosi CNN.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je rekao da su SAD na prekretnici i da veruje više nego ikad da će se stvari u zemlji promeniti, kao i da je priča o Džordžu Flojdu priča o crncima.

"Već 401 godinu razlog što nismo mogli da budemo ko želimo i sanjamo je to što nam klečite za vratom. Vreme je da ustanemo u ime Džordža i kažemo - Sklonite koleno sa našeg vrata!"

Komemorativnoj službi su prisustvovali i sveštenik Džesi Džekson, senatorka Ejmi Klobučar i članovi Kongresa, a od poznatih bili su Tajres Gibson, Kevin Hart, Tifani Hediš i drugi.

Advokat porodice Flojd Bendžamin Kramp rekao je da oni ne žele dva sistema pravosuđa u Americi, jedan za crnce i jedan za belce.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/YEHYA NEMAH

"Nije pandemija koronavirusa ubila Džordža Flojda. Druga pandemija koja nam je previše poznata u Americi, pandemija rasizma i diskriminacije ubila je Džordža Flojda", rekao je Kramp.

Neki građani su se okupili ispred murala koji je napravljen Flojdu u čast, a koji se nalazi neposredno pored mesta gde je ubijen kada mu je policajac klečao na vratu.

Komemoracija u Mineapolisu prva je u nizu pošto će se komemorativni skupovi održati u još dva grada u SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve