Svet
07.11.2021. 18:05
R.E

Redžep Tajip Erdogan

Sledeći ratovi su zbog vode i hrane

Voda
Izvor: Shutterstock

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio će se zbog klimatskih promena, suša, porasta stanovništva i urbanizacije, u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa i hrane.

On je na ceremoniji puštanja u rad brane i hidroelektrane Ilisu rekao da će njen kapacitet skladištenja vode oko 11 milijardi kubnih metara, snage od 1.200 megavata, Turskoj godišnje osigurati finansijsku korist od tri milijarde lira.

"Voda znači život u našoj civilizaciji. Energija je još jedan nezamenjiv izvor života danas. Stoga je ovo projekat koji našoj zemlji pruža veoma važne prilike i mogućnosti", rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Uprkos povećanju broja stanovnika sa tri na osam milijardi u poslednjih 60 godina, količina padavina na zemlju koju imamo nije se promenila, rekao je on i dodao da su katastrofe povezane sa klimatskim promenama, poput suša, poplava i šumskih požara sve češće.

"Zaštita vodnih resursa pre nego što dostignu granicu potrošnje, njihovo efikasno korišćenje i ispravno upravljanje postalo je obaveza, a ne izbor", dodao je Erdogan.

Smatra da će se u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa.

"Evidentno je da će se u narednom periodu voditi borba za vodne resurse i proizvodnju hrane, na sličan način kako se to u prošlosti radilo za naftu", kazao je Erdogan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić nije potpisao izmene Zakona o vodama
sud, sudnica

Akt se vraća u Skupštinu

23.07.2021. 12:56

Vučić nije potpisao izmene Zakona o vodama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama i taj akt biće vraćen skupštini na ponovno odlučivanje, potvrđeno je Tanjugu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve