Svet
19.04.2021. 11:22
R. E. / Kosovo online

Osudio ekstremizam

"Slovenija želi mir, napredak i evropsku perspektivu za države regiona"

Janez Janša premijer SLovenije
Izvor: EPA/ FRANCISCO SECO / POOL

Premijer Slovenije Janez Janša osudio je ekstremizam nakon što je radikalna islamska grupa u Bosni i Hercegovini protestovala ispred slovenačke ambasade u Sarajevu zbog navodnog non-pejpera koji je povezan sa Slovenijom i govori o novom prekrajanju granica na Balkanu, javila je STA.

"Slovenački i ostali ekstremisti koji seju haos, samo izazivaju štetu", poručio je Janša putem Tvitera, prenosi Kosovo online

Janša je naglasio da Slovenija želi mir, napredak i evropsku perspektivu za države regiona.

Agencija STA dodaje da se u izveštajima medija navodi da se pokret koji je formirao radikalni vernik okupio ispred slovenačke ambasade uzvikujući "Bosna".

Skup se dogodio nakon izveštaja brojnih medija koji su preneli da je Slovenija dala non-pejper Evropskoj uniji o prekrajanju granica u bivšoj Jugoslaviji.

U razgovoru s bošnjačkim članom Predsedništva BiH u petak, Janša je rekao da ne postoji nikakav non-pejper u kojem se navodi prekrajanje granica ili pokušaji da se ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji je došao od slovenačke vlade.

Janez Janša premijer Slovenije
Izvor: EPA/ JOHN THYS / POOL

Albanski premijer Edi Rama je potvrdio postojanje non-pejpera u subotu, pa iako nije rekao da ga je Slovenija pokrenula, dodao je da je razgovarao sa Janšom na tu temu pre izvesnog vremena.

"Video sam dokument, razgovarao sam o tome sa slovenačkim premijerom, ali ne bih komentarisao više", rekao je Rama.

U odgovoru na Raminu izjavu, Janša je tvitovao da nije razgovarao o promeni mapa u BiH, ni sa albanskim premijerom, niti sa bilo kim.

"Mapa podeljene BiH je poslednji put ispred mene bila 1993. godine, tokom posete Pentagonu, kada smo gledali rešenje da se zaustavi oružani sukob", naveo je Janša.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slovenački portal objavio non pejper o ideji promene granica
granice na Balkanu

Republika Srpska Srbiji

16.04.2021. 09:47

Slovenački portal objavio non pejper o ideji promene granica

Slovenački portal „Necenzurisano” objavio je nezvanični diplomatski dokument, takozvani „non pejper” u kome se pominje ideja podele BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i Kosova Albaniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve