Svet
16.03.2023. 21:15
Beta-AFP

Španija

Usvojen zakon o pravima životinja

pas i mačka
Izvor: Shutterstock

Španski poslanici su usvojili zakon o dobrobiti životinja, praćen reformom Krivičnog zakona kojim se povećavaju zatvorske kazne za maltretiranje životinja.

"Ovo je veoma važan dan, jer je parlament definitivno odobrio prvi zakon o pravima životinja od obnove naše demokratije" posle završetka Frankove diktature 1975. godine, izjavila je ministarka za socijalna pitanja Jone Belara.

Tim zakonom "stavlja se tačka na nekažnjivost ljudi koji maltretiraju životinje" i predstavlja "napredak koji odgovara osetljivosti naših sugrađana koji žele da zaštite" životinje, dodala je ministarka.

Zakon predviđa i obaveznu obuku za vlasnike pasa, kojima će takođe biti zabranjeno da ih ostavljaju same duže od 24 sata.

Reformom krivičnog zakona predviđeno je povećanje kazne za maltretiranje koje bi mogle da budu do godinu i po dana zatvora ako je za stanje životinje potrebna veterinarska nega, a dve godine ako životinja ugine, ili tri godine u slučaju otežavajućih okolnosti.

Do sada je maksimalna kazna u slučaju uginuća životinje bila 18 meseci zatvora.

Te mere se odnose uglavnom na domaće životinje i ne odnose se na gajene životinje ili lovačke pse.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slatkovodni delfini sve ugroženiji
delfini

Kambodža

26.12.2022. 14:05

Slatkovodni delfini sve ugroženiji

Tri ugrožena slatkovodna delfina umrla su u Kambodži u razmaku od manje od 10 dana, što je uzbunilo stručnjake koji brinu o zaštiti prirode u toj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve