Svet
25.07.2023. 14:45
Beta-AFP

Kralj izdao ukaz

Pedro Sančes na čelu privremene vlade Španije

1
Izvor: Beta / AP / Manu Fernandez

Španski premijer Pedro Sančez postavljen je na čelo privremene vlade koja će ostati na funkciji sve dok ne bude izabrana nova vlada, pošto na parlamentarnim izborima održanim u nedelju nijedna stranka nije osvojila većinu.

Kralj Felipe Šesti izdao je ukaz prema kojem Sančes ostaje na čelu privremene vlade koja će se baviti tekućim poslovima "dok novi šef vlade ne preuzme dužnost".

Nijedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu da bi sama vladala. Počeli su pregovori o koalicijama, ali već počinje da vlada atmosfera o mogućim novim izborima.

Konzervativna opoziciona Narodna partija osvojila sa 136 od 360 mesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu je potrebno 176 mesta.

Lider te stranke Alberto Nunjes Fejho počeo je u ponedeljak pregovore sa nekoliko stranaka o formiranju vlade, ali se čini da su njegovi pokušaji osuđeni na neuspeh, pošto je ekstremno desničarska partija Voks nepopularna za druge stranke.

Baskijski nacionalisti su rekli lideru Narodne stranke da ne žele da razgovaraju sa njim.

Socijalistička partija premijera Sančesa na izborima je osvojila 122 mesta, a radikalna levica Sumar 31 mesto. Te dve stranke bi udružene i uz podršku baskijskih i katalonskih stranaka mogle da imaju većinu u parlamentu.

Najveći izazov za levicu biće obezbeđivanje uzdržanosti od stranke katalonskog separatiste Karlesa Pućdemona koja se poslednjih godina suprotstavlja levičarskoj izvršnoj vlasti.

Neizvesnost će još trajati jer nisu prebrojani glasovi Španaca u inostranstvu, to brojanje biće u petak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lider desnice u Španiji pobedio na papiru, evo šta to znači
1

Alberto Nunjes Fejho

24.07.2023. 09:35

Lider desnice u Španiji pobedio na papiru, evo šta to znači

Lider glavne španske desničarske opozicione Narodne partije Alberto Nunjes Fejho, koji je smatrao da mu je pobeda obezbeđena na održanim prevremenim parlamentarnim izborima, pobedio je na papiru, ali bez većine neophodne za formiranje vlade.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve