Svet
21.04.2024. 11:29
Beta

Pacifik

Srušila se dva helihoptera japanske mornarice

1
Izvor: Beta/Kyodo News

Dva helikoptera japanske ratne mornarice u kojima je bilo osam članova posade srušila su se u Pacifik južno od Tokija tokom noćnog trenažnog leta, najverovatnije nakon sudara, rekao je ministar odbrane.

Jedan od članova posada je izvučen iz vode ali je kasnije proglašen mrtvim, a spasioci tragaju za sedam osoba koje se još vode kao nestale.

Dva helikoptera SH-60K Pomorskih odbrambenih snaga sa po četiri člana posade izgubili su kontakt kasno sinoć po lokalnom vremenu blizu ostrva Torišima oko 600 kilometara južno od Tokija, rekao je novinarima ministar odbrane Minoru Kihara.

Za sada se ne zna uzrok nesreće ali zvaničnici veruju da su se dva helikoptira "vrlo verovatno" sudarila pre nego što su pala u vodu, rekao je Kihara. 

Kazao je da njegovo ministarstvo za sada suspenduje sve trenažne letove helikoptera SH-60.

Načelnik japanske ratne mornarice admiral Rio Sakai rekao je da su treninzi suspendovani dok se ne utvrdi uzrok nesreće i ne preduzmu preventivne mere.

Spasioci su pronašli rekorder za snimanje podataka leta, po elisu svakog helikoptera i krhotine koji se veruje da su sa oba helikoptera u istoj oblasti, što je znak da su dve letelice letele blizu jedna druge, rekao je Kihara.

1
Izvor: Beta/The official website of the Japan Maritime Self-Defense Force

Operacije potrage za nestalim članovima posade su proširene danas, a raspoređeno je 12 ratnih brodova i sedam letelica. U potragu se uključili i brodovi i avioni Japanske obalske straže.

Letelice su bile na noćnom protivpodmoričkom treningu, rekao je Kihara. Kontakt sa njima izguljen je u 22.38 po lokalnom vremenu juče (13.38 GMT) i automatski signal za hitnu situaciju poslat je minut kasnije. Izgubljen je kontakt na oko 270 kilometara istočno od ostrva Torišima.

Čuo se samo jedan poziv u pomoć, što je još jedan znak da su dva helikoptera bila veoma blizu, zato što signali koriste istu frekvenciju i ne mogu se razlikovati, rekao je Kihara.

Jedan helikopter bio je iz vazdušne baze u Nagasakiju a drugi iz baze u prefekturi Tokušima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve