Svet
03.08.2022. 12:38
R.E.

Da se ne zaboravi

Šta koči istragu o strašnoj eksploziji u Libanu

Bejrut eksplozija
Izvor: Reina Sfeir, privatna arhiva

Papa Franja je obeležio drugu godišnjicu eksplozije u bejrutskoj luci, ocenivši da istina i pravda "ne mogu nikada da se sakriju", očito aludirajući na zastoj u istrazi te katastrofe.

Poglavar Rimokatoličke crkve je to rekao na kraju nedeljne audijencije, prve posle jednomesečne letnje pauze.

Podsetivši na godišnjicu, koja će biti u četvrtak 4. avgusta, papa je rekao da se moli za porodice žrtava "katastrofalnog događaja i dragi libanski narod".

"Molim se da svako može da nađe utehu u veri i pravdi i istini koja se nikada ne može sakriti", rekao je on.

Pre dve godine eksplodiralo je gotovo 3.000 tona visokoeksplozivnog materijala, amonijum nitrata, koji se koristi kao đubrivo, nepropisno uskladištenog u luci u glavnom gradu Libana.

Bila je to jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u svetu u kojoj je poginulo 215 ljudi, a više od 6.000 je ranjeno i razoreni su delovi Bejruta.

Istraga eksplozije je već mesecima blokirana, jer su libanski političari osigurali da do sada niko ne bude pozvan na odgvornost.

Mnogi Libanci za tragediju krive dugogodišnju korupciju vlasti i loše upravljanje.

Papa Franja pomolio se da se Liban ponovo rodi i da bude istinska "zemlja mira i pluralizma gde različite zajednice mogu da žive u bratstvu".

Osamdesetpetogodošnji papa planirao je da poseti Liban prošlog proleća, ali je zbog povrede kolena odložio put, a novi datum nije određen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuzi preuzimaju luku u Bejrutu
Liban, Bejrut

Ugovor na 10 godina

17.02.2022. 15:05

Francuzi preuzimaju luku u Bejrutu

Liban je odlučio da sa francuskom kompanijom CMA CGM potpiše ugovor o upravljanju, radu i održavanju kontejnerskog terminala u luci Bejrut na 10 godina, izjavio je Rojtersu libanski ministar za javne radove i transport.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve