Svet
14.02.2022. 21:05
R.E./WebMD

Indijana

Stradalo 29.000 ćurki!

Ćurka, ptica
Izvor: Shutterstock

Na farmi živine u Južnoj Indijani 29.000 ćurki je eutanizovano zbog otkrića novog soja ptičjeg gripa. Ovo je prvi slučaj te bolesti na farmi živine u Sjedinjenim državama od 2020. godine.

Zaraza je otkrivena nakon što je 100 ptica iznenada uginulo na farmi u okrugu Duboa, a stručnjaci su pokupili uzorke u kojima je otkriven ptičji grip.

"Ovo je životinjska bolest koja ne dolazi sa ovih prostora, pa predstavlja ogroman i hitan problem. Najvažnije je brzo reagovati.“ Rekla je Deniz Derer Spirs iz Saveta za zdravlje životinja Indijane. Dodala je da je osim farme na kojoj je ptičji grip otkriven, pod karantin stavljeno još njih 17 u krugu od nekoliko kilometara.

Karantin u ovim farmama trajaće između 4 i 6 nedelja, a tela zaraženih ptica su uklonjena po protokolu.

Ptičji grip je uglavnom opasan samo po ptice, ali se može preneti i na ljude, pa je od velikog značaja zaustaviti njegovo širenje, piše WebMD.

Stručnjaci veruju da su preduzete mere sasvim dovoljne da se šireneje zaustavi, a da će se proizvodnja nastaviti po planu nakon isteka karantina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pokušali da prokrijumčare divlje ptice
Laste, ptice

Italijanski vozači

24.11.2021. 20:05

Pokušali da prokrijumčare divlje ptice

Italijanski vozači sprečeni su u pokušaju da prokrijumčare desetine divljih ptica, uključujući zaštićene vrste, iz Hrvatske u Italiju, tokom nedavnih provera koje je sprovela slovenačka finansijska uprava.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve