Svet
13.03.2023. 15:56
Beta-AP

Erozija javnih usluga?

Štrajk lekara u Engleskoj

1
Izvor: EPA / ANDY RAIN

Desetine hiljada mlađih lekara počeko je danas trodnevni štrajk širom Engleske što će izazvati opšte poremećaje u britanskim državnim bolnicama i klinikama.

Mlađi lekari predstavljaju 45 odsto svih doktora u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Kad oni štrajkuju znači da će hiljadama pacijenata biti otkazani pregledi i operacije.

Britanska medicinska asocijacija navodi da su plate mlađim doktorima pale 26 odsto po realnim vrednostima od 2008. godine dok su na rekordnom visokom nivou količina rada i spiskovi čekanja pacijenata. Oni kažu da zamor od prekomernog rada i britanska kriza troškova života tera desetine lekara dalje od javne zdravstvene službe.

Dvadesetdevetogodišnja Rebeka Lisman, na stažu na ginekologiji i akušerstvu rekla je da mlađi lekari samo traže da dobiju platu koja odgovara njihovoj stručnosti.

"Mi volimo NHS i ja ne želim da radim u privatnoj službi, ali mislim da vidimo eroziju javnih usluga", rekla je ona.

Drugi zdravstveni radnici uključujući bolničare organizovali su štrajkove poslednjih meseci da traže bolje plate i uslove.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene sllužbe više od 100.000 pregleda već je odloženo ove zime kao rezultat štrajka bolničara.

Medicinski direktnor engleskog NHS-a Stiven Pauis rekao je da će ovonedeljni 72-očasovni šrajk imati najozbiljniji uticaj i da će izazvati "velike poremećaje."

Rekao je da će verovatno neki deo nege pacijenata od raka biti pogođen kao i rutinska zakazivanja i neke operacije.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da je razočaravajuće da mlađi lekari nisu stupili u pregovore sa vladom. Sindikat lekara navodi da su zvaničnici odbijali mesecima da razmatraju njihove zahteve i da su nedavni pozivi na razgovore upućeni sa "neprihvatljivim" preduslovima.

Štrajk lekara ove nedelje će se podudariti sa masovnim štrajkom desetina hiljada nastavnika i zaposlenih u javnim službama u sredu, na dan kada vlada bude objavila svoj najnoviji izveštaj o budžetu.

Talas šrtrajkova mesecima remeti život Britanaca pošto radnici traže povećanja plata koja će ići u korak sa rastućom inflacijom, koja je bila 10,1 odsto u januaru. Inflacija je blago pala od novembra, ali je i dalje najviša u poslednjih 40 godina.

Desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru, uključujući mašinovođe, ljude koji se bave prtljagom na aerodromima, granično osoblje, vozače autobusa, poštanske radnike, organizovali su štrajkove tražeći veće plate.

Sindikati navode da su plate posebno u javnom sektoru pale u realnim vrednostima u odnosu na prethodnu deceniju, a da zbog krize troškova života, podstaknute velikim rastom cena hrane i energenata, mnogi sa teškoćama plaćaju račune. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve