Svet
16.03.2023. 10:59
Beta-AP

Generalni štrajk

Da li će, kako je najavljeno, sve stati u Grčkoj?

1
Izvor: Beta / AP / Michael Varaklas

U Grčkoj je za ovaj četvrtak zakazan generalni štrajk kao odgovor na prošlomesečnu tešku železničku nesreću, a zbog štrajka su prizemljeni letovi i poremećene usluge, dok su protesti planirani u više gradova.

Zbog štrajka je takođe obustavljeno saobraćanje trajekata za grčka ostrva, bolnice rade samo sa osnovnim osobljem, zaustalvjen je javni saobraćaj i otkazana nastava u državnim školama.

Sindikati su se pridružili udruženjima železničkih radnika koji su organizovali redovno štrajkove od čeonog sudara vozova u Grčkoj 28. februara u kome je 57 ljudi poginulo a desetine su povređene. 

Grčka vlada koju čekaju parlamentarni izbori pre leta, saopštila je da će železnica  ponovo početi sa radom 22. marta i da će postepeno biti potpuno uspostavljena do 11. aprila, da će biti dodatno osoblje da pazi na bezbednost i biti uvedena obavezna smanjenja brzine duž nekih delova pruga.

Vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa je poslednjih nedelja izgubila svoju jasnu prednost prema anketama u odnosu na svog glavnog rivala levičarske stranke Siriza. Dve strane takođe vode raspravu oko toga kako reformisati zastarelu grčku železničku mrežu.

Micotakis je obećao jasnije granice između privatizovanih servisa i vlasti koje ih nadziru, i tražio pomoć stručnjaka Evropske unije u uspostavljanju promena. Njegovi politički protivnici smatraju da je loše sprovedeno rasformiranje agencija pod državnom upravom dovelo do slabljenja bezbednosti železnice. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Premijer Grčke: Ljudska greška izazvala sudar vozova
1

Najmanje 42 žrtve

01.03.2023. 21:40

Premijer Grčke: Ljudska greška izazvala sudar vozova

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis nazvao je sudar vozova u centralnoj Grčkoj događajem bez presedana u istoriji zemlje koji će zauvek ostati u kolektivnom sećanju Grka i dodao da je ljudska greška uzrok incidenta.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve