Svet
19.08.2021. 13:59
Tanjug

Talibani objavili

Stvorena nova država: Islamski emirat Avganistan

Avganistan, 19. 8. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog emirata Avganistan, četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom.

Zvanični portparol talibana Zabiulah Mudžahid je, u postu na Twitteru, objavio stvaranje nove države - Islamski emirat Avganistan, podelivši sliku na kojoj je zastava emirata kombinovana sa njenim grbom.

Deklaracija dolazi manje od nedelju dana nakon pada Kabula u ruke islamističke militantne grupe.

Mudžahid je, takođe, poručio da osnivanje Islamskog emirata Avganistan dolazi 102 godine nakon što se Britanija odrekla kontrole nad zemljom.

Naime, 19. avgust se u Avganistanu slavi kao nacionalni praznik u znak sećanja na njegovu nezavisnost od kolonijalne velesile, navodi Raša tudej.

Ova militantna grupa preuzela je u nedelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsednik Ašraf Gani pobegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U utorak, u odsustvu Ganija, prvi potpredsednik Amrulah Saleh rekao je da je trenutno u zemlji i da je, prema ustavu, sada on vršilac dužnosti predsednika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik Avganistana: Nisam odneo novac, kao što se priča
Ašraf Gani

Ašraf Gani

18.08.2021. 17:55

Predsednik Avganistana: Nisam odneo novac, kao što se priča

Avganistanski predsednik Ašraf Gani i njegova porodica nalaze se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su im poželeli dobrodošlicu na humanitarnim osnovama, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve