Svet
25.01.2023. 20:25
Beta-AP

Sud u Strazburu

Prihvaćene tužbe Ukrajine i Holandije protiv Rusije

sudstrazbur.png
Izvor: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da može suditi po tužbama koje su protiv Rusije podnele Holandija i Ukrajina, a zbog navodnih kršenja ljudskih prava na istoku Ukrajine 2014. godine, uključujući obaranje malezijskog putničkog aviona MH17.

Tužbe su podnete pre ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a odluka najvišeg evropskog suda sa sedištem u Strazburu je značajan napredak u nastojanjima Holandije i Ukrajine da Rusiju učine odgovornom za njene akcije u Ukrajini i mogu otvoriti vrata za naknadu štete, ocenjuje agencija Asošiejted pres (AP).

Holandski ministar pravde Dilan Jeslgez Zegerijus naveo je na svom Twitter profilu da su ovo "dobre vesti" i da je odluka suda "još jedan važan korak na putu da se dođe do istine i pravde za žrtve i rodbinu žrtava poginulih na letu MH17".

Odluku je pozdravio i holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hekstra.

Sud je saopštio da dokazi predstavljeni na ročištu prošle godine pokazuju da su počev od 11. maja 2014. godine oblasti pod kontrolom separatističkih pobunjenika bile "pod jurisdikcijom Ruske Federacije" i da je Moskva imala "značajan uticaj na vojnu strategiju separatista" uključujući isporuke oružja, vršenje artiljerijskih napada na zahtev pobunjenika i pružanje političke i ekonomske podrške.

Sud je takođe naveo da je predstavljeno dovoljno dokaza koji su prihvatljivi u smislu tvrdnji Ukrajine o kršenju ljudskih prava i u pogledu sa tim povezanog slučaja obaranja aviona MH17 po tužbi Holandije, a jedan manji broj dokaza nije bio prihvatljiv.

Ben Emerson, advokat koji je zastupao Ukrajinu na ročištu, ocenio je da odluka suda "pokazuje da predsednik Rusije Vladimir Putin ne može izbeći dugačku ruku međunarodnog prava". 

Prema njegovim rečima, sud je odlučio da ima nadležnost "da učini Rusiju odgovornom, da donese pravno obavezujuće nalaze u pogledu krivice Rusije i da dodeli pravo na naknadu štete za ruske ratne zločine, uključujući ubistva ukrajinskih civila, obaranje putničkog aviona MH17, mučenje i ubijanje ratnih zatvorenika, uništavanje i nezakonito prisvajanje privatne svojine, otmicu tri grupe dece-siročića i njihovo prinudno prebacivanje u Rusiju".

Sud u Strazburu je važan deo Saveta Evrope, najvažnije evropske institucije za zaštitu ljudskih prava. Rusija je zbog invazije na Ukrajinu izbačena iz članstva saveta prošle godine, ali sud i dalje može da postupa po tužbama koje su podnete pre izbacivanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je najveći zavisnik od sudskih sporova, a ko korporativni siledžija godine
sud

Novi Pazar

20.08.2022. 14:55

Ko je najveći zavisnik od sudskih sporova, a ko korporativni siledžija godine

Nevladina organizacija "Građanske inicijative" nominovala je vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića za titulu "Najveći zavisnik od sudskih sporova", koju dodeljuje grupa evropskih organizacija kako bi ukazala na sve veći broj SLAPP tužbi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve