Svet
17.10.2023. 13:22
Beta

Automatski sistem odlučio

Izabran sudija koji će voditi proces protiv Dodika

sud
Izvor: Shutterstock

Sudija Suda BiH Mirsad Strika vodiće proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, objavili su sarajevski mediji.

Strika je izabran putem CMS (sistem za automatsko upravljanje predmetima), kako je ranije to bilo i najavljeno.

Sudija, koji će voditi proces protiv Dodika, biran je između njih devet.

Strika je za sudiju Suda BiH imenovan 17. decembra 2009. a tokom svoje karijere je bio član Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS), kao član Federalne izborne komisije.

Dodik je na pripremnom ročištu u ponedeljak rekao da "ne razume optužnicu", posle čega je sudija za prethodni postupak Jasmina Ćosić Dedović po službenoj dužnosti donela odluku da se optuženi izjašnjava da nije kriv.

On je kazao i da se protiv njega vodi politički proces.

Dodik je optužen da je kao predsednik RS potpisao ukaz o proglašenju zakona prema kojima se odluke Kancelarije Visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u Službenom glasniku RS, a time ni poštovati u tom entitetu BiH, kao i da se u RS više neće primenjivati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Prema izmenama Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, neizvršavanje odluka visokog predstavnika i neobjavljivanje odluka Ustavnog suda BiH su krivično delo, za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zabraniti Dodiku da obavlja dužnosti predsednika RS
1

Tužilaštvo BiH

13.09.2023. 19:40

Zabraniti Dodiku da obavlja dužnosti predsednika RS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u optužnici protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića predložilo da im se zabrani obavljanje dužnosti na period od deset godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve