Svet
29.09.2023. 19:10
Beta-AFP

Od 2024. do 2027. godine

Švajcarci daju 100 miliona evra za deminiranje u Ukrajini

1
Izvor: Shutterstock

Švajcarske vlasti su saopštile da će izdvojiti 100 miliona franaka (oko 103 miliona evra), za uklanjanje mina u Ukrajini u periodu od 2024. do 2027. godine.

Pomoć će omogućiti obezbeđivanje opreme i obuku ukrajinskih deminera u humanitarne svrhe, navodi se u saopštenju švajcarske savezne vlade.

Zbog svog neutralnog statusa, Švajcarska ne može pomoći u operacijama deminiranja u vojne svrhe.

"Ukrajina se danas smatra jednom od zemalja sa najviše mina i eksplozivnih naprava na svetu", rekla je švajcarska ministarka odbrane Viola Amherd na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila plan finansiranja.

Upotreba mina, protivpešadijskih ili protivtenkovskih, veoma je rasprostranjena od kada je Rusija okupirala deo ukrajinske teritorije 2014. godine, a u velikoj meri je pojačana od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

"Trećina teritorije Ukrajine je kontaminirana minama i drugim eksplozivnim napravama, što je oko 174.000 kvadratnih kilometara", precizira se u saopštenju i dodaje da to predstavlja površinu veću od Engleske, Velsa i Severne Irske.

Poljoprivrednici su posebno pogođeni i često su žrtve protivtenkovskih mina kada oru svoje njive.

Čišćenje ogromnih polja drugih useva je vitalni imperativ za Kijev, zbog značaja izvoza poljoprivrednih proizvoda za privredu zemlje.

Civili, posebno deca, takođe su žrtve protivpešadijskih mina i drugih eksplozivnih mina, kao i neeksplodirane municije.

Švajcarska ima vrhunsku ekspertizu u protivminskom delovanju, a Međunarodni centar za humanitarno razminiranje (GICHD) ima sedište u Ženevi.

Taj centar već deset godina Ukrajini pruža obuku, stratešku podršku i tehničke savete u cilju jačanja kapaciteta državnih institucija u toj oblasti.

Švajcarska fondacija za uklanjanje mina (FSD) je aktivna u Ukrajini, u ratom zahvaćenom Donbasu od 2014. Švajcarska takođe ima proizvođače mašina za uklanjanje mina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve