Svet
29.03.2023. 11:50
Beta

Zabrinute za zdravlje

Zbog čega su dame iz Švajcarske zatrpale tužbama Sud za ljudska prava

1
Izvor: Shutterstock

Više od 2.000 žena tužilo je švajcarsku vladu Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) navodeći da njena politika o klimatskim promenama krši pravo na život i zdravlje.

Švajcarke okupljene u "Klubu klimatskih seniorki" su se šest godina neuspešno borile na sudovima u njihovoj zemlji pre nego što je spor dospeo do ECHR, prenosi BBC.

Ovo je prvi put da pred ECHR stiže slučaj o uticaju klimatskih promena na ljudska prava u kome seniorke kluba tvrde da klimatske promene ugrožavaju njihova ljudska prava, zdravlje i život.

Seniorke kluba, čija je prosečna starost 73 godine, dokazuju tvrdnje pred sudom, između ostalog, i svojim zdravstvenim kartonima.

One zahtevaju da Evropski sud za ljudska prava naloži Švajcarskoj da učini više kako bi smanjila emisiju štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Članica kluba An Marer (64) izjavila je da je u pitanju "istorijski događaj" i da klimatske promene razornije utiču na starije osobe koje već trpe povećan rizik da obole od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.

Temperature u Švajcarskoj rastu brže nego što se to dešava u ostatku sveta i  više su od globalnog proseka a toplotni talasi sve češći.

Evropska opservatorija za klimu i zdravlje saopšila je da će povećanje prosečne temperature verovatno "ozbiljno uticati na javno zdravlje" stanovnika Evrope a posebno starijih.

U poslednjih 20 godina, broj smrtnih slučajeva povezanih sa visokim temperaturama kod osoba starijih od 65 godina u Evropi porasao je za više od 30 odsto.

Švajcarska vlada ne poriče da klimatske promene mogu uticati na zdravlje. 

Ako Klub ekoloških seniorki pobedi na sudu, presuda bi mogla biti obavezujuća za svih 46 država članica Evropskog suda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koje su sve namirnice ugrožene zbog klimatskih promena
badem

Smanjuju se zalihe

08.02.2023. 04:05

Koje su sve namirnice ugrožene zbog klimatskih promena

Na planeti koja se zagreva većina ljudi već je na svojoj koži osetila posledice klimatskih promena bilo u vidu dugotrajnih suša, izrazito visokih temperatura ili razornih poplava. Ali nisu samo naši životi i imovina u riziku – i nad našom hranom nadvija se ozbiljna opasnost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve