Svet
19.02.2021. 17:34
Tanjug

Svaka peta žena u Crnoj Gori bila žrtva nasilja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svaka peta žena u Crnoj Gori je tokom proteklih 12 meseci bila žrtva nasilja, a pandemija je ukazala na neophodnost sistemskog pristupa i otvorenog dijaloga o zajedničkom odgovoru društva na nasilje.

Posebno je nephodna puna integracija u sistem ženskih nevladinih organizacija koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja, poručeno je na strateškom dijalogu predstavnika UNDP-ja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i ženskih nevladinih organizacija.

Strateški dijalog održan je s ciljem zaustavljanja rodno zasnovane diskriminacije i nasilja nad ženama, sa posebnim fokusom na najmarginalizovanije grupe žena, u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj.

Povezane vesti - Žena je “uvek kriva”

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, istakla je da je nasilje nad ženama najekstremnija manifestacija rodnih nejednakosti i najčešc?e kršenje ženskih ljudskih prava sa ozbiljnim posledicama ne samo na žene, već na društvo u celini.

Povezane vesti - "NIJEDNA ŽENA VIŠE": Dan sećanja na žene žrtve nasilja

"U Crnoj Gori je jedna od tri žene tokom života doživela nasilje, a jedna od pet u poslednjih 12 meseci, dok je poverenje u institucije nisko - 74 odsto žrtava seksualnog nasilja to nikada nikome nije reklo", rekla je Gašparikova, preneo je portal RTCG.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve