Svet
12.08.2019. 16:32
M.P.

SVE EPSTAJNOVE ŽRTVE: Bili smo glupa, siromašna deca, lak plen za pedofila

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Ljuta sam što Džefri Epstajn na sudu neće morati da se suoči sa devojkama koje su pretrpele njegovo zlostavljanje. Moramo da živimo sa ožiljcima njegovih postupaka do kraja naših života, dok se on nikada neće suočiti sa posledicama zločina koje je počinio, bolom i traumama koje je naneo tolikim ljudima. Epstajna više nema, ali pravda mora biti zadovoljena. Nadam se da će vlasti istražiti i procesuirati njegove saučesnike i osigurati obeštećenje za njegove žrtve.", rekla je Dženifer Eroz, devojka koja je optužila Epstajna za silovanje kada je imala svega 15 godina.

Nedavno Epstajnovo samoubistvo u zatvoru, izazvalo je velike potrese u svetskoj javnosti, ali očigledno je najviše pogodilo njegove mnogobrojne žrtve koje nikada neće dočekati da ga vide kako služi višegodišnju zatvorsku kaznu. Ipak, zahvaljujući pre svega hrabrosti devojaka da izađu javno i kažu da su njegove žrtve, ali i medijima koji ga nisu štedeli, Epstajn neće ostati upamćen kao "sjajan tip" kako ga je jednom prilikom okarakterisao Donald Tramp, niti kao milijarder i finansijer, već će sa pravom zauvek nositi žig seksualnog prestupnika i pedofila.

Povezane vesti - EPSTAJN IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Milijarder i Trampov prijatelj nađen mrtav u zatvoru

Epstajnov slučaj datira još od 2007. godine kada je krivično gonjen, a njegov slučaj je preuzeo FBI. U izveštaju se navodi da je milijarder u svojoj vili na Floridi organizovao orgije u kojima je učestvovalo najmanje 40 maloletnih devojčica. Međutim, kako to obično i biva sa moćnim prestupnicima, Epstajnu je ponuđena nagodba, optužnica je odbačena, a on se izjasnio krivim zbog korišćenja usluga prostitucije. Epstajn je umesto na doživotnu kaznu osuđen na 18 meseci zatvora, a služio je samo 13 meseci. O ozbiljnosti kazne govori i to da mu je za vreme služenja kazne bilo dozvoljeno da šest dana nedeljno, 12 sati dnevno iz zatvora odlazi u kancelariju. Na sreću po žrtve, Epstajn je ponovo uhapšen 7. jula ove godine zbog počinjenih dela od 2002. do 2005. godine, zbog čega mu je pretila doživotna kazna. Mesec dana kasnije izvršio je samoubistvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tačan broj Epstajnovih žrtvi se i dalje ne zna, iako se procenjuje da ih je bilo više desetina. Razlog za to je vrlo jednostavan - nisu sve bile spremne da javno progovore o tome. Razumljivo.

Iako se precizan broj žrtava ne zna, poznato je po kom ih je principu vrbovao i gde ih je odvodio.

U optužnici koja je podignuta protiv milijardera, navodi se da je Epstajn godinama iskorišćavao na desetine maloletnih devojaka, počevši od 2002. godine. Devojčice je vrbovao čak i ispred njihovih škola nudeći im posao maserki u njegovim kućama na Floridi i Njujorku, za šta im je plaćao na stotine dolara u gotovini. Ponuda za posao je bila samo mamac, nakon čega ih je seksualno uznemiravao i zlostavljao. Međutim, Epstajn se nije zadovoljavao samo sa pridobijenim devojčicama. One koje su već bile u njegovoj "službi", dodatno je plaćao kako bi dovodile nove devojčice. Na taj način napravio je mrežu maloletnih devojaka koje je iskorišćavao u svojim domovima.

"Silovao me je, napao protiv moje volje. Ne mogu da kažem da sam vrištala, ili slično, bila sam prestavljena. Govorila sam mu da prestane, ali on nije imao nameru da to učini. Dobro je znao šta radi.", prisetila se Dženifer Eroz.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako Dženifer kaže, nije se usuđivala da ranije prijavi slučaj policiji jer se bojala posledica, budući da je moćan čovek. Krivicu je osećala svih ovih godina jer je možda mogla da spreči da druge devojčice prožive isto.

Povezane vesti - PATOLOG OTKLONIO SUMNJE: Epstajn je izvršio samoubistvo vešanjem

Prema ispovestima devojaka koje su pretrpele zlostavljanje, tužioci su stekli utisak da je Epstajn imao sistem po kome je birao žrtve. Većina je imala jedno zajedničko - bile su ranjive na eksploataciju. Mnoge su bile iz problematičnih i ugroženih porodica, hraniteljskih porodica, ili bez jednog roditelja, na korak od beskućništva.

"Bili smo glupa, siromašna deca", rekla je jedna od Epstajnovih žrtvi koja je u to vreme imala 14 godina i dodala:
"Samo smo želeli novac za odeću, cipele. Nismo imali porodicu. Rečeno nam je samo da sednemo u tople sobe i da će nas on samo gledati. Zvučalo je jednostavno i kao lak novac".

Kako je birao žrtve svedočila je i Kortni Vajld. Kako je rekla u svom svedočenju, Epstajna je upoznala 2002. godine, kada je imala 14 godina i još uvek je nosila protezu.

"Sa skoro svim devojčicama, pa i sa mnom, bio je isti scenario. Ponudio mi je da ga masiram za dobru novčanu nadoknadu.

Kortin je kasnije nastavila da prikuplja devojke za Epstajna.

"Uvek mi je tražio što mlađe devojčice. Nikad mu ih nije bilo dosta, umeo je da ih menja i po tri dnevno ponekad."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve