Svet
17.07.2023. 14:48
Beta/AFP

Rat u Ukrajini

Švedska predstavila plan za obnovu Ukrajine: Evo koliko bi trebalo da košta

1
Izvor: Beta/AP / Evgeniy Maloletka

Švedska vlada predstavila je višegodišnji plan pomoći i rekonstrukcije Ukrajine, vredan šest milijardi kruna (oko 522 miliona evra).

Ukrajini će od 1. jula 2023. i 31. decembra 2027. godine biti dodeljeno šest milijardi kruna kao deo "istorijske strategije", rekao je novinarima švedski ministar spoljne trgovine i međunarodne pomoći Johan Forsel (Forssell).

Prema njegovim rečima, ta suma od šest milijardi je samo osnova jer će se povećavati. Cilj je da se taj novac iskoristi za obnovu Ukrajine, i u perspektivi Švedske da se pridruži Evropskoj uniji.

"Naša ambicija nije da obnovimo ono što je postojalo, već da izgradimo nešto novo...", rekao je Forsel.
 

Sredstva će biti uložena u infrastrukturu zemlje, kao što su zdravstvene i obrazovne ustanove. Pristup Ukrajine obnovljivoj energiji će takođe biti promovisan kroz ovu strategiju.

1
Izvor: Beta/AP / Libkos

Ideja je i da se podstakne ekonomska razmena između dve zemlje, ali i unutar same Ukrajine, posebno stimulisanjem preduzetništva, borbom protiv korupcije i radom na većoj transparentnosti.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Švedska je najavila 4,7 milijardi kruna civilne i humanitarne pomoći, pored približno 17 milijardi kruna vojne pomoći.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve