Svet
04.06.2023. 19:05
Beta

"Šendžou-15"

Svemirski brod uspešno sleteo u severnu Kinu

1
Izvor: Beta/CGTNC

Kineski astronauti sa broda Šendžou-15 bezbedno su se vratili na Zemlju, posle misije u kineskoj orbitnoj svemirskoj stanici koja je trajala više od 180 dana, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Kapsula za ponovni ulazak sletela je u Dongfengu u autonomnoj pokrajini Unutrašnjoj Mongoliji na severu Kine u 6.33 po pekinškom vremenu, saopštila je CMSA.

U kapsuli su bila tri tajkonauta - Fei Junlong, Deng Ćingming i Žang Lu.

CMSA je proglasila misiju Šendžou-15 potpunim uspehom nakon što je medicinski tim koji je čekao na licu mesta potvrdio da su tri tajkonauta dobrog zdravlja.

Komandant misije Fei Junlong prvi je izašao iz kapsule.

"Želeo bih da izvestim svoju zemlju i ljude da je posada Šendžou-15 uspešno završila sve poverene poslove i zadatke u orbiti. Bezbedno smo se vratili na Zemlju. Osećamo se dobro", rekao je on.
 

Svemirski brod Šendžou-15 lansiran je u novembru 2022.

Tokom boravka na kineskoj svemirskoj stanici, astronauti su obavili četiri aktivnosti izvan svemirskog broda, postavivši novi rekord za kineske astronautske posade u svemirskim šetnjama.

Takođe su sproveli niz naučnih eksperimenata i testova, uključujući instalaciju vanvoznog proširenja pumpe i instaliranje kablova i povezivanje, piše CMG.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve