Svet
10.01.2022. 10:35
Tanjug

Poriče sve optužbe

Svrgnuta liderka Mjanmara osuđena na četiri godine zatvora

Aung San Su Ći 10.1.2022.
Izvor: Tanjug / AP / Peter Dejong

Sud u Mjanmaru, zemlji koja je pod upravom vojne hunte, osudio je u ponedeljak svrgnutu liderku Aung San Su Ći na četiri godine zatvora po osnovu nekoliko optužbi, među kojima je, između ostalog, posedovanje ilegalno uvezenih voki-tokija, rekao je izvor upoznat sa postupkom.

Sud je osudio Su Ći (76) na dve godine zatvora zbog kršenja zakona o izvozu i uvozu i posedovanja ručnih radio-stanica, i na još godinu zatvora zbog posedovanja kompleta ometača signala, prenosi agencija Rojters.

Ove dve izrečene kazne će teći istovremeno, naveo je neimenovani izvor upoznat sa postupkom.

Su Ći je, takođe, osuđena na dve godine po još jednoj optužbi za kršenje zakona o upravljanju prirodnim katastrofama u vezi sa pravilima o korona virusu, rekao je isti izvor.

Protiv Nobelovke Su Ći je pred sudom pokrenuto gotovo desetak slučajeva za koje su predviđene ukupne maksimalne kazne od više od 100 godina zatvora.

Ona poriče sve optužbe.

Mjanmar je u previranju od državnog udara 1. februara, kada je izveden državni udar na demokratski izabranu vladu Su Ći, što je na kraju rezultiralo sveopštim protestima i zabrinutošću međunarodne javnosti.

Su Ći je privedena istog dana kada je došlo do puča, da bi u narednim danima, prema policijskim dokumentima, bilo pronađeno šest ilegalno uvezenih voki-tokija tokom pretresa njene kuće.

Ona je 6. decembra osuđena na četiri godine zatvora zbog podstrekavanja i kršenja pravila o korona virusu.

Ta kazna je kasnije smanjena na dve godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
5°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve