Svet
01.07.2023. 11:18
Beta/AFP

Zvaničnik SAD tvrdi

Tajno putovanje šefa CIA u Ukrajinu

CIA
Izvor: Shutterstock

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, nedavno je bio u Ukrajini gde se sastao sa obaveštajnim zvaničnicima i predsednikom Volodimirom Zelenskim, potvrdio je  za Frans pres jedan američki zvaničnik. 

Putovanje, o kojem ništa nije bilo objavljeno kada se desilo, sprovedeno je u vreme kada ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu pokrenutu u junu na istoku i jugu zemlje protiv ruskih snaga.

Berns je prilikom posete ponovo potvrdio američko obećanje da će deliti obaveštajne podatke da pomogne Ukrajini da se brani od ruske agresije, rekao je juče američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

Prema navodima lista Vašington post, koji je prvi objavio vest o Bernsovom putovanju, ukrajinski zvaničnici predstavili su planove za povratak teritorija koje su ruske snage okupirale i očekivanje da će početi pregovore o primirju do kraja godine.

Prema tom listu, putovanje je obavljeno u junu.

Po američkom zvaničniku, Berns "je putovao u Ukrajinu kao što redovno čini od početka ruske agresije koja traje već više od godinu dana".

Zvaničnik je rekao da je putovanje bilo pre 24. juna i jednodnevne pobune šefa paravojne ruske grupe Vagner Jevgenija Prigožina.

Zvaničnik je rekao da ta pobuna, koja je viđena kao najgora pretnja autoritetu Kremlja u više decenija, nije mogla da bude tema razgovora. 

SAD, inače, nastoje da daju do znanja Rusiji da nisu imale nikakvu ulogu u toj pobuni. Većina među velikim američkim medijima objavila je u petak da je Berns posle te pobune telefonirao šefu ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergeju Nariškinu da mu dade uveravanja da SAD nisu umešane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šef CIA ozbiljno optužio Kinu
kina, rusija

Vilijam Berns

27.02.2023. 07:05

Šef CIA ozbiljno optužio Kinu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izrazio je uverenje da Kina razmišlja o snabdevanju oružja Rusiji za rat u Ukrajini, ali SAD nemaju indikacije da je takva odluka doneta u Kini.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve