Svet
12.09.2023. 19:05
Beta/Ap

Vojna aktivnost

Kineski ratni avioni i brodovi viđeni u blizini Tajvana

Kina i Tajvan
Izvor: Shutterstock

Tajvan je saopštio da je zabeležio da se u poslednjih 24 sata u blizini tog ostrva nalaze 22 kineska vojna aviona i 20 brodova i da Peking pojačava svoje vojne aktivnosti u toj oblasti.

Tokom vikenda, ratni brodovi SAD i Kanade su prošli kroz Tajvanski moreuz.

Kina je juče otpremila pomorsku formaciju koju predvodi nosač aviona Šandong ka jugoistoku Tajvana.

Očekuje se da će taj brod izvoditi vojne vežbe simulirajući napade aviona, podmornica, ratnih brodova i kopna, prenose kineski državni mediji.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je 13 kineskih vojnih letelica prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvanične demarkacione zone između Kine i Tajvana.

Tokom prošle godine, Peking je pojačao vojne aktivnosti oko ostrva, a igra nerava sa Tajvanom koji smatra svojom teritorijom uključuje skoro svakodnevno slanje ratnih brodova i aviona.

"U periodu od jula do septembra ove godine Komunistička partija Kine održala je naveći broj vežbi", rekao je na konferenciji za novinare zamenik načelnika Generalštaba za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Tajvana general-major Huang Ven-Či. 

On je dodao da je zabeležena velika aktivnost ratnih brodova u vodama oko Tajvanskog moreuza i da veliki broj ratnih brodova deluje u različitim oblastima u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Huang je rekao da će tajvanska vojska nastaviti da prati kretanje kineskih ratnih aviona i ratnih brodova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kineska vojska počela vežbe oko Tajvana
1

Avioni i brodovi

19.08.2023. 10:49

Kineska vojska počela vežbe oko Tajvana

Kineska vojska započela je vežbe u blizini Tajvana, kako je navela, u znak upozorenja, a one uključuju vojne brodove i avione.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve