Svet
05.07.2021. 12:03
Tanjug

Vojska Avganistana beži

Talibani i bez borbe osvajaju Avganistan

avganistan
Izvor: EPA / MUHAMMAD SADIQ

Napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo se, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu i naveli da je više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo preko granice u susedni Tadžikistan.

Više od 300 pripadnika avganistanske vojske prešlo je iz avganistanske provincije Badahšan u Tadžikistan, u vreme kada talibani napreduju ka granici, naveo je tadžikistanski Državni komitet za nacionalnu bezbednost.

Kako se dodaje u saopštenju, tadžikistanske vlasti su,"vođene načelima humanizma i dobrosusedstva", dozvolile avganistanskim snagama da pređu u Tadžikistan.

Avganistanski vojnici prešli su granicu u subotu, oko 18.30 časova po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu. Prema rečima lokalnog zvaničnika Mohiba-ul Rahmana, većina okruga pala je u ruke talibana bez borbe.

U poslednja tri dana, 10 okruga palo je u ruke talibana, od kojih osam bez borbe, a za uspeh talibana lokalni zvaničnik je okrivio pad morala među vojnicima, koji su uglavnom brojčano nadmašeni i nemaju zalihe.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada će zaista biti gotov američki rat u Avganistanu?
Avganistanci

Tehnički kraj se bliži

02.07.2021. 13:02

Kada će zaista biti gotov američki rat u Avganistanu?

U trenutku kada se poslednje američke borbene trupe pripremaju da napuste Avganistan, postavlja se pitanje: Kada će se taj rat zaista završiti?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve