Svet
17.12.2019. 17:39
Independent

Tesla i Apple među optuženima za smrt i prisiljavanje dece na rad u Kongu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neka od najvećih imena potrošačke tehnologije optužena su za saučesništvo u smrti dece iz Demokratske Republike Kongo. Tesla, Apple, Microsoft, Dell i Google-ova matična kompanija Alphabet identifikovani su u parnici kao deo sistema prinudnog rada za koji 14 porodica tvrdi da je dovelo do smrti ili ozbiljne povrede njihove dece. Deca navedena u parnici postavljena su da rade na kopanju kobalta - metala od vitalnog značaja za proizvodnju tehnologija, uključujući pametne telefone i računare.

Ovo je prvi slučaj da se tehnološka industrija zajedno suočila sa pravnim postupkom zbog kobalta. Slike u sudskim dokumentima, podnesene Okružnom sudu SAD u Vašingtonu, pokazale su decu sa osakaćenim udovima. Šestoro od 14-oro dece ubijeno je u zatrpanim tunelima, a ostala su pretrpala povrede koje su im ugrozile život.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Ove kompanije - najbogatije kompanije na svetu, ove maštovite kompanije za pravljenje gadžeta - dozvolile su deci da budu osakaćene i ubijene kako bi dobili svoj jeftini kobalt", rekao je advokat Terens Kolingsvort, koji zastupa porodice.

Kobalt je ključan za izradu litijumskih baterija za ponovno punjenje koje se koriste u milionima proizvoda koje prodaje tehnološka industrija. Više od polovine svetskog kobalta proizvodi se u Kongu. Očekuje se da će globalna potražnja za metalom porasti između sedam i 13 procenata godišnje tokom naredne decenije, pokazalo je istraživanje Evropske komisije za 2018. godinu.

U odgovoru na ceo sliučaj, Dell je naveo da "nikada nije svesno započeo te operacije" i pokrenuo je istragu navoda. Tesla, Apple, Google, Microsoft i Glencore nisu odmah odgovorili na pitanja The Independent-a u vezi sa navodima. U tužbi je rečeno da su decu, stara čak šest godina, zbog ekstremnog siromaštva porodice primorale da napuste školu i rade u rudnicima kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glencore.

Nekoj deci je plaćeno samo 1,50 USD (1,13 funte) dnevno, a morali su da rade šest dana u nedelji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
28.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve