Svet
18.03.2018. 15:12
Natalija Ginić

THE TZAR!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Državnici bi od Putina trebalo da nauče kako da čak i optužbe za trovanje špijuna preokrenu u svoju korist. Britanci, Amerikanci i EU mogu da viču koliko god hoće, bivši KGB-ovac će vrlo verovatno osvojiti još jedan mandat i poklapati ih i u narednih šest godina

Ima nešto što je gore od smrti, a to je da ti Rus presudi zbog izdaje. U toj oceni su se neočekivano, a možda i prvi put u poslednjih nekoliko godina, složili Britanci i Rusi. Spojka saglasnosti postignuta je ni manje ni više nego oko bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegove ćerke Julije (33), koji su otrovani, u nesvesnom stanju, pronađeni na klupici u Solsberiju u Južnoj Engleskoj.

Britanci su imali svoju verziju objašnjenja: Rusi su želeli da kazne Skripalja starom metodom KGB-a kombinovanom s novom vrstom gasa, najjačim otrovom - „novičok". Čekali su osvetu da se ohladi još od 2010. godine, kada je Moskva tog „izdajnika" majčice Rusije, koji je radio za MI6, prepustila Londonu u zamenu za svojih deset špijuna pritvorenih u SAD. Ne samo da je Britaniju zabolelo to što su njihovog Rusa počastili otrovom već i to što je još 500 ljudi navodno bilo kolateral te ruske akcije. Povrh toga, Britanci su doživeli svojevrsni dežavi slučaja iz 2006, kada je u njihovoj državi polonijumom-210 otrovan Aleksandar Litvinjenko, odbegli ruski agent Federalne službe bezbednosti i otvoreni kritičar Kremlja s političkim azilom Ujedinjenog Kraljevstva. On, međutim, nije bio te sreće kao Skripalj da preživi napad, već je postao prva žrtva smrtonosnog radioaktivnog sindroma.

I dok su britanski mediji raspredali o trovanju ruskih špijuna, polako se krčkao odgovor premijerke Tereze Mej.

- Za trovanje je vrlo verovatno odgovorna Rusija. Ukoliko se pokaže da Moskva stoji iza napada, smatraćemo to nezakonitom upotrebom sile na našoj teritoriji. Spremni smo da preduzmemo jače mere protiv Rusije - rekla je Mejova, dodajući da je utvrđeno da je bivši špijun otrovan vojnim nervnim agensom s ruskom etiketom. Takvim istupom je Mejbotova, kako je od milošte zovu sugrađani zbog njenih uniformisanih, gotovo robotizovanih fraza iz kampanje, nesvesno učinila veliku uslugu svom kolegi.

Naime, čitava ujdurma, nosila ona ruski otisak ili ne, maestralno je poslužila Vladimiru Putinu uoči ovonedeljnih predsedničkih izbora u Rusiji. Jedan deo ruske javnosti zdušno se složio s voditeljem prorežimskog kanala Kirilom Klejmenovom, koji se otvoreno podsmevao svim dvostrukim agentima u Britaniji.

- Ne želim nikome smrt, ali iz čisto obrazovnih razloga imam upozorenje za sve koji sanjaju o takvoj karijeri: izdajnici, svi vi koji naprosto mrzite svoju zemlju u slobodno vreme, nemojte da birate Britaniju za mesto za život. Nešto tamo nije u redu. Možda je to samo klima, ali u poslednjim godinama tamo se dešavaju čudni incidenti s katastrofalnim posledicama - upozorio je Klejmenov. Drugom delu biračkog tela svideo se odgovor Putina na pretnje Mejove: „Rešite to prvo sami pa onda možete da nam se obratite. Britanija treba da ustanovi šta se dogodilo pre nego što za trovanje optuži Rusiju", rekao je šef Kremlja u svom odsečnom, hladnokrvnom maniru.
I konačno, trećem kružoku je leglo objašnjenje da je Rusima sve namešteno kako bi se još više demonizovala nacija i njen vrhovni vođa. Pečat na sve to udario je šef Putinove propagande s dobro uvežbanim objašnjenjem za špijunsku pompu.

- Sve je to organizovano u svrhu pothranjivanja rusofobije i bojkota Svetskog fudbalskog prvenstva - bio je njegov argument, dok je Mikhail Ljubimov, bivši specijalni agent, iskreno sugerisao da Skripalj nije vredan truda.

- On je poslat na zapad, što znači da je potpuno neinteresantan za nas. Sitna je to riba - rekao je Ljubimov, dok je provejavalo još jedno objašnjenje, možda čak i najzanimljivije od svih, a to je da nije čudno što je Skripalj završio u bolnici kada živi na samo dvadeset minuta vožnje od „Porton Dauna", laboratorije gde se razvijaju hemijski i bakteriološki agensi. Da, međutim, Skripalj nije tek tamo neki preletač i da je za svaku dobru priču potrebna i američka mirođija, otkriveno je usred britansko-ruskog prepucavanja. Naime, on je navodno bio povezan i s Kristoferom Stilom, autorom dosijea protiv Trampa i britanskim špijunom povezanim s Demokratskim nacionalnim kongresom i Hilari Klinton.

Kakva god bila pozadina pokušaja ubistva dvostrukog agenta i kakve god bile optužbe Britanaca i odgovori Rusa, opet je u čitavoj priči jedino i samo profitirao Putin.

- Možda je vlada mogla da prekine diplomatske odnose, ali bi to bio rizik igranja koje bi išlo naruku šefu Kremlju. On je kultivisao rusku percepciju da Zapad želi da ponizi njegov narod još od Sovjetskog Saveza. Nije iznenađujuće što on pokušava istom merom da im uzvrati. A za Putina je Britanija, okupirana i podeljena Bregzitom, diplomatski, ekonomski i vojno uzdrmana, primarna meta. To ne znači da je na bilo koji način bio umešan u napad na Skripalja, već da je logično da će u susret svom četvrtom mandatu ignorisati i ismevati ceo slučaj - piše „Gardijan".

Priča o otrovanom kontraobaveštajcu ukomponovala se lepo s još nekoliko izbornih taktika ruskog lidera. Najpre je eliminisao jedinog realnog protivnika Alekseja Navaljnija tako što mu nije dozvolio kandidovanje pozivajući se na njegovu pravosnažnu presudu, a Kremlj je pripremio niz protivkandidata kako bi oplemenio „demokratski karakter" glasanja. Potom je organizovana velika konferencija na kojoj je Putin oštro kritikovao NATO, a nakon toga je pušten i dvosatni dokumentarac „Svetski poredak 2018", u kojem on poverava kako mu i dan-danas Merkelova šalje omiljena piva „radeberger". Po ko zna koji put govorio je i svojoj teško postignutoj samokontroli i opraštanju, ali ne po svaku cenu, naročito kada je reč o izdaji. U istom filmu pojavili su se i ugledni političari, gosti i strani državnici koji su ispredali hvalospeve o Putinu i govorili o njegovim počecima.

Tako je nekadašnji KGB-ovac pokazao da, uprkos popularnosti i izvesnoj pobedi na izborima, ništa ne želi da prepusti slučaju i da će s visine gledati na sve svoje mrzitelje. Britanci jesu preduzeli konkretne mere i dali rok od sedam dana ruskim diplomatama da pokupe svoje prnje i da se tornjaju. Ali to samo znači da će Rusi verovatno uzvratiti istom merom. Mogu sad Ostrvljani da uvedu i dodatne sankcije, Putin će pričati da je to pomoglo ruskoj privredi, mogu da traže od EU da bojkotuje Svetski kup, Rusi će slaviti jer nemaju konkurenciju, mogu da pošalju trupe bliže Rusiji, ali ih je šef Kremlja već preduhitrio i postavio svoje na gotovs, mogu i da ukinu kanal „Raša tudej", Rusi će ukinuti njihove TV programe.

Nije ga svojevremeno „Ekonomist" džabe stavio na naslovnicu uz poruku „Car je rođen".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
4°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve