Svet
23.02.2023. 18:05
Beta

Bezbednost podataka

Zašto Evropska komisija zabranjuje TikTok zaposlenima

Tik Tok
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija je svojim zaposlenima zabranila da koriste kinesku aplikaciju TikTok na službenim telefonima iz bezbednosnih razloga.

Visoki zvaničnik je za briselski portal Politiko rekao da je svim zaposlenima naređeno da izbrišu TikTok sa svojih službenih uređaja, kao i da uklone aplikaciju sa privatnih telefona ako na njemu imaju instalirane aplikacije povezane sa poslom.

Zaposleni mogu da zadrže TikTok na privatnim telefonima pod uslovom da izbrišu aplikacije koje koriste za posao.

Politiko navodi da je to najnoviji primer sve veće napetosti između Pekinga i Zapada.

"Zapadne vlade su sve više uzmenirene dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Komunističkoj partiji i njenim obaveštanim službama u prikupljanju velike količine podataka širom sveta, s posebnim fokusom na političke i bezbednosne mete od velike važnosti", piše portal.

Verovatno će i druge institucije EU, uključujući Savet i Parlament, uvesti zabranu kineske aplikacije, mada će Evropskom parlamentu trebati znatno više vremena da sprovede tu politiku.

Zaposlenima je dat rok do 15. marta da uklone aplikaciju, navedeno je u imejlu koji im je poslala Komisija.

Zaštita podataka Komisije i jačanje sajber-bezbednosti navedeni su kao razlozi za takvu odluku.

SAD su već zabranile korišćenje TikToka na službenim uređajima u brojnim institucijama na saveznom i federalnom nivou, a takvu meru trenutno razmatra i Holandija.

Ova platforma za deljenje video snimaka, koja je u vlasništvu kineske kompanije "Bajt dens", priznala je u novembru prošle godine da njeni zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima korisnika u Evropi.

Podacima sa naloga TikToka može da pristupi određeni broj zaposlenih i u Brazilu, Kanadi, Izraelu, kao i u SAD i Singapuru gde se skladište podaci evropskih korisnika, saopštila je tada kompanija, navodeći da se primenjuju "robusne bezbednosne kontrole i protokoli odobravanja", kao i da se koriste metode koje su u skladu s regulativom EU za zaštitu podataka GDPR.

Oko 125 miliona Evropljana redovno koristi TikTok.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

A koliko biste vi platili da budete primećeni?
Društvene mreže, influenseri

Cena iluzije

21.05.2022. 09:10

A koliko biste vi platili da budete primećeni?

Koliko puta vam je ljubav bila neuzvraćena? Osećaj nije nimalo lep, a gledati nekoga iz daleka i žudeti za kontaktom može se pretvoriti u pregršt drugih psiholoških problema.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve