Svet
18.12.2021. 21:05
Tanjug

Pokazuju snimci

Topi se glečer "sudnjeg dana", naučnici zabrinuti

glečer
Izvor: Shutterstock

Naučnici su upozorili na opasnost koja preti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika, pošto bi se jedan glečer, veličine teritorije Britanije, mogao ubrzano raspasti i istopiti, što može podići nivo mora širom sveta za više od pola metra.

Naučnici koji su se ove nedelje sastali u Nju Orleansu alarmirali su javnost, nakon što su se pojavile velike pukotine na vrhu i ispod glečera "Thwaites", jednog od najvećih na svetu, zbog čega se strahuje da bi se mogao raspasti i istopiti u roku od pet godina ili čak i manje, piše britanski list "Gardijan".

Taj glečer je oko 100 puta veći od grebena Larsen B i sadrži dovoljno vode da podigne nivo mora širom sveta za više od pola metra.

Doprinosi oko četiri odsto godišnjem globalnom porastu nivoa mora i naziva se najvažnijim glečerom na svetu, čak i glečerom “sudnjeg dana”.

Takođe, najnoviji satelitski snimci pokazuju da se sada topi mnogo brže nego 1990-ih.

Pre dvadeset godina, oblast leda za koju se smatralo da je teška skoro 500 milijardi tona dramatično se odvojila od antarktičkog kontinenta i razbila se u hiljade ledenih bregova koji su ušli u Vedelovo more.

Poznato je da se ledeni greben Larsen B od 3.250 kvadratnih kilometara ubrzano topi, ali niko nije predvideo da će biti potrebno samo mesec dana da se 200 metara debelog leda potpuno raspadne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vakcine protiv korone stigle i na Antarktik
Antarktik, istraživači

AstraZeneka

07.10.2021. 18:10

Vakcine protiv korone stigle i na Antarktik

Vakcine kompanije AstraZeneka stigle su i na Antarktik, kako bi se imunizovala 23 člana osoblja britanske istraživačke stanice Rotera.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve