Svet
27.04.2023. 10:45
Beta

Sud u Njujorku

"Tramp me je silovao u kabini za presvlačenje"

Tramp
Izvor: ABACA POOL / Yuri Gripas / ABACA / POOL

Bivši predsednik SAD Donald Tramp suočio se s optužbom za silovanje pre tri decenije koju je na sudu u Njujorku iznela bivša kolumnistkinja modnog časopisa El Džin Kerol, u još jednom u nizu pravnih izazova koji bi Trampu mogli da nanesu političku štetu dok vodi kampanju za povratak u Belu kuću, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Suđenje Trampu po građanskoj tužbi za silovanje od pre skoro 30 godina počelo je u utorak obraćanjima advokata, da bi dan kasnije Kerol svedočila i sama.

Prema njenim navodima, Tramp ju je pozvao da mu pomogne da za poklon kupi ženski donji veš. Potom, nakon što su se međusobno zadirkivali, završili su u kabini za presvlačenje gde ju je Tramp pritisnuo uza za zid i silovao, pre nego što je uspela da ga odgurne i pobegne.

"Ispunjena strahom i stidom decenijama je ćutala. Ipak, na kraju je ćutanje je postalo nemoguće", rekla je jedna od njenih advokata Šon Krouli i dodala da je kada je Kerol prekinula ćutanje u memoarima 2019, tadašnji predsednik "koristio najmoćniju platformu na Zemlji da laže o onome šta je uradio, napao integritet gospođe Kerol i vređao njen izgled".

Bivši predsednik, koji nije bio na sudu, ali nije isključio mogućnost da svedoči, rekao je da je Kerol "ludača" koja je izmislila tvrdnju o silovanju kako bi prodala svoju knjigu. Njegov advokat Džo Takopina rekao je porotnicima da je njena priča krajnje neverovatna i da za nju nema dokaza.

Kerol u tužbi navodi da je bila u strahu zbog navodnog napada, a da je potom bila izložena porukama mržnje, kao da i joj je oštećen ugled pošto je Tramp rekao da laže.

Suđenje će, kako ukazuje AP, staviti na test Trampovu reputaciju "Teflon Dona" da može da se otarasi ozbiljnih pravnih problema kao što se s teflonskog tiganja može sve da se ukloni.

Suđenje, koje je Tramp više puta pokušao da odloži, poslednji je u nizu pravnih izazova za bivšeg predsednika SAD, piše Fajnenšl tajms.

Ovaj sudski postupak je počeo samo nekoliko nedelja pošto je Tramp nakratko priveden u obližnjoj zgradi suda na Menhetnu na kojem se, u prvoj krivičnoj optužbi protiv bivšeg predsednika u istoriji SAD, vodi proces u vezi s 130.000 dolara koje je 2016. njegov tadašnji advokat isplatio porno zvezdi Stormi Danijels kako bi ćutala o njihovoj navodnoj aferi.

Ostali pravni problemi bivšeg predsednika uključuju građansku tužbu njujorškog državnog tužioca, koji optužuje Trampa za naduvavanje vrednosti imovine da bi dobio povoljne kredite, kao i istragu u Džordžiji o tome da li je pokušao da poništi rezultat izbora 2020.

Kerol je tužila je Trampa prošle godine, pošto je novi zakon u saveznoj državi Njujork omogućio podizanje parničkog postupka zbog navodnih seksualnih zločina i posle nastupanja zastarelosti.

Za razliku od krivičnog suđenja, u građanskoj tužbi je potrebno samo da se dokaže da je veća verovatnoća da se napad dogodio, bez ispunjavanja viših standarda za krivičnu optužbu koja može da rezultira zatvorskom kaznom. U ovom slučaju Tramp ne može biti poslat u zatvor ako bude proglašen krivim.

Kerol traži novčanu naknadu i povlačenje Trampovih izjava koje smatra klevetama.

Suđenje po tužbi Kerol bi moglo biti politički štetno za Trampa koji je favorit za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine, pošto se očekuje da svedoci govore o njegovom neprihvatljivom seksualnom ponašanju, ocenjuje Rojters.

Na početku suđenja, sudija Luis Kaplan naložio je advokatima Kerol i Trampa da kažu svojim klijentima i svedocima da ne iznose izjave koje bi mogle "podstaći nasilje ili građanske nemire".

On je takođe proveravao pristrasnost porotnika, pitajući ih da li se slažu s Trampom da su predsednički izbori 2020. ukradeni, ili da li misle da će pokret #MeToo, za koji je Kerol rekla da ju je inspirisao da progovori, uticati na njihovu nepristrasnost.

Kaplan je takođe odlučio da se ne objavljuju imena porotnika čak ni advokatima, kako bi ih zaštitio od mogućeg uznemiravanja, pa je i porotnicima predložio da ne koriste svoja prava imena i kada međusobno razgovaraju.

Prvog dana suđenja, za koje se očekuje da će trajati dve nedelje, advokati su se sukobili oko motiva Kerol za podnošenje tužbe, ukazuje Njujork tajms.

Nakon što je advokatica Krouli rekla da je ovaj slučaj šansa da Kerol "traži pravdu", Trampov advokat je agresivno napao bivšu kolumnistkinju, tvrdeći da su njeni navodi neistiniti i optužio je da koristi priču o silovanju za ličnu korist.

U anticipaciji argumenta odbrane, Krouli je rekla da bi moglo biti teško razumeti zašto je njena klijentkinja čekala toliko dugo da progovori o seksualnom napadu. Ona je istakla da se to desilo pre skoro tri decenije, u drugačijem svetu za neudate žene, mnogo pre pokreta #MeToo.

Takopina je rekao da Kerol "iznosi neistinite tvrdnje o silovanju zbog novca, političkih razloga i statusa".

Kerol je u sredu tokom svedočenja iznosila eksplicitne detalje navodnog napada u robnoj kući, rekavši da posle toga nije mogla da ima romantične veze, preneo je Volstrit džurnal.

Nekoliko sati pre nego što je Kerol počela da svedoči, Tramp je na društvenim mrežama objavio par postova u kojima je kritikovao bivšu kolumnistkinju uz tvrdnje da je reč o "lovu na veštice".

"Nema svedoka? Niko nije video to? Nikada nije prijavila policiji", naveo je Tramp.

Sudija Kaplan upozorio je Trampove advokate da bi ako nastavi tako mogao da dođe u dodatnu pravnu opasnost, dodajući da bi njegovi postovi na društvenim mrežama mogli da se posmatraju kao pokušaj uticanja na porotu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve