Svet
24.01.2024. 13:15
Beta-AFP

Izbori u Nju Hempširu

Još jedan trijumf Trampa

1
Izvor: Beta / AP / Matt Rourke

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pobedio je na unutarpartijskim izborima republikanske stranke za predsedničkog kandidata u saveznoj državi Nju Hempšir.

To je bila nova pobeda, na drugim unutarpartijskim izborima posle Ajove.

Posle prebrojanih oko 90 odsto glasova Tramp ima prednost od oko 11 procentnih poena u odnosu na svoju protivnicu Niki Hejli, koja je i jedini preostali unutarpartijski rival. Ona, ipak, nije odustala od daljeg nadmetanja.

Iako je ona odmah čestitala bivšem šefu Bele kuće (2017-2021) na pobedi u toj maloj severoistočnoj državi SAD, Hejli je rekla da je trka "daleko od završene".

Amerikanci biraju novog predsednika u novembru i predsednička trka će, po svemu sudeći, biti ponovno takmičenje između Trampa i aktuelnog predsednika iz Demokratske stranke Džozefa Bajdena.

Iz Bajdenovog izbornog tima ocenili su da je sa pobedom u Nju Hempširu Tram "takoreći zaključio" zvaničnu nominaciju za predsedničkog kandidata Republikanske stranke.

Tramp nije ni priznao pobedu Bajdena na prethodnim izborima i mada se ove godine suočava sa četiri krivična suđenja, bivši američki predsednik je rešen da se osveti svom demokratskom rivalu, navodi Frans pres.

U svom pobedničkom govoru u Nju Hempširu on je ponovo ismejavao svog jedinog preostalog unutarpartijskog konkurenta za predsedničku nominaciju Niki Hejli, i pozvao je da se povuče.

Donald Tramp (77) se ponovo usmerio na 81-ogodišnjeg predsednika Bajdena navodeći da je on "najgori predsednik u istoriji " SAD.

Sada se radi o trci između Trampa i Bajdena, sumirao je analitičar Kit Nahigijan, bivši član Trampovog tima za Frans pres.

Da bi se suočio sa Džoom Bajdenom 5. novembra Tramp mora da bude zvanično nominovan za predsedničkog kandidata republikanaca na njihovoj konvenciji letos na kraju obavljenih unutarpartijskih izbora u saveznim državama naspram Niki Hejli, ako ona ostane u trci.

Tramp je već ubedljivo pobedio na prvim primarnin izborima u saveznoj državi Ajovi 15.j anuara, a u prošlosti su svi kandidati koji su pobedili u prve dve države, postali i zvanični kandidati partije.

Nju Hempšir predstavlja samo 22 delegata, od 1.215 potrebnih za zvaničnu nominaciju za predsedničkog kandidata republikanaca. Međutim u odnosu na druge konzervativnije države daje bolju indikaciju o mogućem nacionalnom izbornom uspehu i uspehu u narednim unutarpartijskim izborima, posebno za "super utorak" koji će biti 5. marta .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve