Svet
21.05.2024. 08:03
Beta-AFP

Jug Italije

Treslo se u Napulju - ČAK 49 ZEMLJOTRESA TOKOM JEDNE NOĆI!

zemljotres
Izvor: Shutterstock

Niz od 49 zemljotresa zabeležen je u ponedeljak uveče u blizini Napulja na jugu Italije, bez veće materijalne štete, ali su podrhtavanja tla unela paniku među stanovnicima, saopštile su tamošnje vlasti.

Kako je naveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju, bio je to najveći niz zemljotresa u poslednjih 40 godina.

Zemljotres magnitude 4,4 zabeležen je u 20.10, na dubini od 2,5 kilometra, saopštio je taj institut..

Nekoliko minuta ranije prethodio je potres magnitude 3,5, posle čega je usledilo desetine naknadnih.

Institut je naveo da je sinoć tačno od 19.51 krenula serija zemljotresa na Flegrejskim poljima kod Napulja, koja je vulkanska zona u Italiji.

U toj zoni potresa živi oko pola miliona ljudi, a za danas je javljeno da će škole biti zatvorene dok su otvoreni prihvatni centri a na nekoliko parkinga su postavljeni šatori.

Flegrejska polja, čija je erupcija pre 40.000 godina uticala na klimu planete, zabrinjava lokalne stanovnike i naučnike zbog ponovnog oživljavanja njegove aktivnosti usled gasova koje emituje magma i koji utiče na pucanje površine tla.

Scenario katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, malo je, međutim, verovatan u bliskoj budućnosti, rekli su stručnjaci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve