Svet
30.05.2021. 10:59
Tanjug

"Bele zone"

Tri italijanske regije se vraćaju u normalu

Koronavirus u Italiji
Izvor: ANSA / RICCARDO ANTIMIANI

Prema odluci ministra za zdravstvo Roberta Sperance, a na osnovu epidemioloških podataka, od sutra prestaju ograničenja uvedena zbog pandemije kovida19 u tri italijanske regije - Sardinija, Molize i Friuli-Venezija-Ðulia, prenosi agencija Ansa.

Te regije se vraćaju u takozvane "bele zone", gde je rizik od širenja zaraze koronavirusom nizak.

U tri regije koje se vraćaju u normalu, broj novozaraženih je ispod 20 na 100.000 stanovnika, a to znači da je širenje zaraze pod kontrolom.

Ostale italijanske regije ostaju u takozvanim "žutim" zonama, a to znači da su na snazi blage mere ograničenja, uključujući i policijski sat u 23 sata.

Korona Italija
Izvor: ANSA / FABIO FRUSTACI

Italija je još u martu pokušala da sasvim ukine anti-kovid ograničenja na Sardiniji, gde je tada incidencija novozaraženih bila niska, ali je nakon mesec dana eksperimenta, broj zaraženih kritično porastao, pa su u celoj regiji iznova uvedene stroge anti-kovid mere.

Povratak "u normalnost" podrazumeva otvaranje sala igara na sreću, bazena, arheoloških parkova, kulturnih centara, organizovanje koncerata, proslava i venčanja, otvaranje diskoteka, gde je dozvoljeno družiti se i piti, ali još nije dozvoljeno plesati.

U celoj Italiji ostaje na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom, a preporučuje se održavanje fizičke distance i lične higijene.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve