Svet
07.08.2020. 13:23
Tanjug

U Kanadi za godinu dana 25.000 pokušaja samoubistva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U istraživanju koje je objavio Kanadski institut za zdravstvene informacije (CIHI) navodi se je da je u periodu od 2018 do 2019. godine, 25.000 ljudi primljeno u bolnicu zbog pokusaja samoubistva.

Oko 3.800 njih je umrlo, što je u proseku nešto više od 10 osoba dnevno, prenosi CBS i dodaje da je suicid deveti vodeći uzrok smrti u Kanadi.

Novi podaci pokazuju da su devojčice i žene u uzrastu od 10 do 24 godine tri puta vise sklone samopovređivanju od muškaraca u istoj starosnoj dobi.

Povezane vesti - Živimo li predzombijevsko vreme?

Stope smrtnosti od samoubistava bile su najviše kod muškaraca sa 45 i više godina.

Istraživanje je pokazalo i da dvostruko više pokušaja samoubistava ima među ljudima sa nizim primanjima, u poređenju sa onima koji žive sa najvišim primanjima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Iako se brojke malo razlikuju u poređenju sa prethodne dve decenije, stručnjaci za mentalno zdravlje strahuju da će taj broj verovatno porasti jer se Kanađani suočavaju sa efektima COVID-19, što je pokrenulo pojačanu anksioznost zbog zdravstvenih rizika, dugotrajnog zatvaranja i finansijske nesigurnosti.

Izvršna direktorka Kanadskog udruženja za mentalno zdravlje Margaret Iton strahuje da će se broj samoubistava povećavati tokom pandemija COVID-19.

Povezane vesti - INTERVJU ŽARKO TREBJEŠANIN: Teško je, ali nije apokalipsa

"Zaista postoji zabrinutost jer kako se fizički zdravstveni problemi izazvani COVID-19 nastavljaju, videćemo i pandemiju mentalnog zdravlja".

"Nećemo imati celu sliku još neko vreme, ali naše iskustvo nam govori da će uticaji na mentalno zdravlje biti značajni", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve