Svet
28.04.2022. 11:23
Beta-AP

Peking

A u Kini taksi vozila bez vozača!

taksi bez vozača
Izvor: Beta/AP / Andy Wong

Kina je dozvolila kompaniji za internet usluge Baidu i konkurentskom proizvođaču autonomnih automobila Poni.ai da korisnicima u Pekingu počnu da pružaju taksi usluge vozilima kojima ne upravlja vozač.

Dozvole koje su date kompanijama omogućavaju im da korisnicima ponude vožnju bez sigurnosnog vozača za volanom, koji bi preuzeo dužnost u hitnim slučajevima, ali i dalje zahtevaju da nadzornik bezbednosti sedi na suvozačevom mestu.

Baidu je saopštio da će od danas 10 takvih autonomnih automobila početi da nudi vožnju putnicima unutar područja od 60 kvadratnih kilometara u predgrađu Pekinga i da je do sada nudila usluge prevoza Apollo Go taksijima koji samostalno voze ali su morali imati sigurnosnog vozača za volanom.

Kina ima ambicije da predvodi tehnologiju autonomnih automobila  na globalnom nivou, ali zaostaje za SAD u uvođenju takvih usluga. Alphabet Waimo je počeo da nudi usluge taksija bez vozača u Feniksu u Arizoni 2020. godine

Baidu, najpoznatiji po svom pretraživaču i uslugama oglašavanja na internetu, poslednjih godina je mnogo investirao u autonomne automobile i tehnologiju veštačke inteligencije.

Kompanija je u saopštenju navela da je prikupila informacije o preko 27 miliona kilometara autonomne vožnje vozila na putevima u poslednjih devet godina bez saobraćajnih nesreća.

Baiduove autonomne taksi službe Apolo Gou rade u devet gradova širom Kine, uključujući Šangaj, Šenžen i Guangdžou.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakav to ispit polažu taksisti u Beogradu?
taksi

Njih 500

19.03.2022. 14:15

Kakav to ispit polažu taksisti u Beogradu?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je odlučeno da svima koji su se prijavili 15. marta za ispit poznavanja grada za taksiste - njih oko 500, omogući polaganje do kraja meseca u organizaciji Grada.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve