Svet
21.07.2023. 18:05
Beta/Ap

Švedska

U većinski muslimanskim državama spremaju se protesti zbog skrnavljenja Kurana

1
Izvor: EPA / AHMED JALIL

Zemlje sa većinski muslimanskim stanovništvom izrazile su nezadovoljstvo zbog skrnavljenja Kurana u Švedskoj, a ponegde se najavljuju ulične demonstracije kako bi građani pokazali svoj bes.

U Iranu, Iraku i Libanu, planirane su demonstracije nakon što je švedska policija dozvolila protest u kojem je irački hrišćanin koji živi u Stokholmu ispred iračke ambasade udarao i stajao na Kuranu koja je sveta knjiga islama. Nekoliko sati pre toga, demonstranti u Bagdadu upali su u švedsku ambasadu i izazvali požar kako bi iskazali svoj bes zbog njegovih pretnji da će spaliti Kuran.

Irački premijer Šia al-Sudani je naredio proterivanje švedskog ambasadora iz Iraka i povlačenje iračkog ambasadora iz Švedske. Novi protest je zakazan u Bagdadu za petak popodne.

U susednom Iranu demonstranti takođe planiriraju izlazak na ulice. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian je napisao pismo generalnom sekretaru UN zbog skrnavljenja Kurana i pozvao švedskog ambasadora na razgovor.

"Smatramo švedsku Vladu odgovornom za reakcije muslimana u svetu", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.
 

Libanska šiitska militantna grupa Hezbolah takođe je pozvala danas na demonstracije.

Saudijska Arabija i Katar pozvali su švedske diplomate da javno osude skrnavljenje svete knjige. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je kritikovalo najavljeni performans.

U Pakistanu, premijer Šehbaz Šarif oštro je osudio događaje u Švedskoj. On je pozvao Organizaciju islamske saradnje da odigra "istorijsku ulogu u izražavanju osećanja muslimana i zaustavljanju ove demonizacije".

Pravo na održavanje javnih demonstracija zaštićeno je ustavom u Švedskoj. Zakoni o bogohuljenju su napušteni 1970-ih. Policija uglavnom daje dozvolu na osnovu toga da li veruje da se javni skup može održati bez većih poremećaja ili bezbednosnih rizika.

Za muslimane, spaljivanje Kurana predstavlja skrnavljenje svetog teksta njihove religije. Spaljivanje Kurana u prošlosti je izazvalo proteste širom muslimanskog sveta, od kojih su većina postali nasilni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve