Svet
18.08.2020. 16:18
Tanjug

U Velikoj Britaniji broj depresivnih duplo veći tokom pandemije koronavirusa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Procenat osoba koje boluju od depresije u Velikoj Britaniji se skoro dvostruko pvećao tokom pandemije korona virusa, pokazuju zvanični statistički podaci.

Britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) je saopštila da je 19 odsto odraslih ispoljilo neki oblik depresije tokom juna ove godine, dok je u devet meseci koji su prethodili početku pandemije taj broj iznosio deset odsto. Stres i anksioznost su bili najčešći oblici depresije koje su ljudi naveli, prenela je agencija Rojters.

Ovi podaci pokrenuli su pitanja u vezi sa uticajem pandemije na šire javno zdravlje, koja je Britaniju već dovela do najveće stope smrtnosti od posledica COVID-19 među evropskim zemljama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Iz Kancelarije za nacionalnu statistiku navode da je mogućnost pojave nekog oblika depresije tokom pandemije najveća među mladima, ženama, siromašnijim osobama i osobama sa invaliditetom.

Jedna od osam osoba razvila je umereni do težak oblik depresije tokom pandemije, dok je samo jedna od 25 videla poboljšanje simptoma bolesti.

Povezane vesti - Od početka koronavirusa 6.500 građana tražilo pomoć psihijatra

Porast broja osoba sa depresijom će se najverovatnije negativno odraziti na ekonomiju, koja je već pretrpela ozbiljne posledice zbog pandemije i mera karantina. Studija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2018. godine pokazuje da za lečenje mentalnih poremećaja Britanija godišnje izdvaja četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve