Svet
10.07.2023. 13:05
R.E.

Kao na filmu

U zatvoru proveo 13 godina, a nevin. Evo koliko novca će dobiti

zatvor
Izvor: Shutterstock

Nemac Manfred Gendicki proveo je 13 godina u zatvoru zbog ubistva, sve vreme se žaleći da je nevin i tražeći novo suđenje. Presuda je stigla u petak - Gendicki je oslobođen optužbi.

"Sada je vreme. Čuli ste glas koji ste čekali skoro 14 godina", rekla je u sudu u Minhenu predsednica sudskog veća Elizabet Erl.

Optuženi je prošao kroz trnovit put zadivljuće strpljivo. Država, dodala je, sada mora da mu nadoknadi štetu zbog pogrešne presude.

Gendicki je presudu primio mirno, ali u sudnici je bilo i suza.

Slobodu za Gendickog tražila je ne samo odbrana, već i državno tužilaštvo - ne samo zbog sumnje da je ubio jednu staru ženu, nego i da se zločin uopšte dogodio. Veštaci su naveli da je starica moguće ili čak verovatno stradala u nesrećnom slučaju.

Gendicki, koji sada ima 63 godine, 2010. je u minhenskom sudu osuđen na doživotni zatvor. Sudsko veće je tada bilo uvereno da je staricu, kod koje je u mestu Rotah-Egern radio kao hausmajstor, oktobra 2008. posle svađe udario u glavu i potom udavio u kadi.

Optužbe je uvek negirao, pa i u završnom procesu. "Želeo bih da kažem da nisam kriv. I to je to."

Pošto je najzad oslobođen, sledi mu odšteta za koju mnogi kažu da je suviše mala. Za svaki dan koji je nevin proveo u zatvoru dobiće, prema podacima ministarstva pravde, 75 evra.

To je ukupno 368.400 evra za više od 13 godina tokom kojih nije mogao da vidi svoju decu i propustio rođenje unuka. Do pre nekoliko godina naknada za ovakve slučajeve bila je samo 25 evra na dan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zatvori u Evropi sve puniji, a Srbija ne zaostaje
zatvor

Novi izveštaj SE

27.06.2023. 12:49

Zatvori u Evropi sve puniji, a Srbija ne zaostaje

Broj zatvorenika u evropskim zatvorima porastao je za 2,3 odsto od januara 2021. do januara 2022, a u Srbiji je zabeležen rast od 1,2 odsto, pokazao je novi izveštaj Saveta Evrope.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve