Svet
22.05.2020. 19:00
Rade Jerinić

U znaku šaha

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedne noći prošlog decembra glavni lekar u bolnici u iranskom gradu Gorgan je hitno pozvan na konsultacije zbog jednog slučaja koji je u potpunosti zbunio njegove kolege. Pacijent je bio devastiran misterioznim virusom koji se užasno brzo širio i uništavao njegovo telo. Lekar čije ime nikada nije bilo objavljeno zbog straha od odmazde vlasti tražio je da se uradi CT skener i nekoliko rendgenskih snimaka, ali, nažalost, virus je nadjačao organizam pacijenta pre nego što je lekar uopšte odlučio na koji način bi ga trebalo lečiti.

Nakon nekoliko dana pročitao je članke o tome šta se dešava u Kini i tada je zapravo utvrdio da je uzrok smrti pomenutog pacijenta bio koronavirus. „Nikada nisam video nešto slično“, pričao je kasnije lekar zapadnim novinarima, ali tako da ih niko drugi nije mogao čuti. Počelo je da dolazi sve više i više pacijenata. Prvo po nekoliko svakoga dana, a onda u redovima. Mnogi od njih su umirali. Kada su lekar i njegove kolege alarmirale odgovorne ljude u zdravstvu da im dolaze pacijenti sa koronavirusom koje treba lečiti, dobili su naređenje da o tome ne govore nikome ništa. „Dobili smo specijalne instrukcije da ne dajemo nikakve podatke o infekciji i o broju umrlih.“ Medicinskom osoblju je naređeno da nose maske i zaštitnu odeću. Cilj je bio da se zaustavi strah u društvu, čak i ako bi to značilo veliki broj žrtava među medicinskim osobljem.

Kako su nedelje prolazile i kako je epidemija eksplodirala u Kini, iranski mediji su ostali potpuno nemi. Novinari su nailazili na
slučajeve koronavirusa, prvo na društvenim mrežama, ali kako se bolest širila, cela stvar je postala očigledna i nije mogla biti gurnuta
pod tepih.

Zašto je Teheran dugo poricao problem sa koronavirusom i kakve veze prikrivanje ima sa borbom za vlast u Iranu, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve