Svet
09.06.2020. 16:42
Tanjug

UBISTVO U IRANU: Otac prvo zvao advokata, pa isplanirao smrt ćerke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je na novu zaštitu žena nakon što je 14-godišnju devojčicu navodno ubio otac zbog takozvanog "ubistva iz časti".

Policija je uhapsila oca tinejdžerke, a. smrt devojčice su iranski mediji pokušali da opravdaju kroz reformistička, umerena i provladina glasila, piše CNN.

Nije jasno da li će se 29-godišnji muškarac kod kojeg je tinejdžerka pobegla suočiti sa krivičnom prijavom.

Amnesti Internešnal osudio je ubistvo i pozvao vlast da osigura potpunu "odgovornost" za taj zločin.

"Pozivamo iranske vlasti i zakonodavce da ukinu nekažnjivost za nasilje nad ženama / devojkama i kriminalizuju nasilje u porodici. Oni moraju da izmene član 301 Krivičnog zakonika kako bi se obezbedila srazmernost odgovornosti sa težinom krivičnog dela, bez primene smrtne kazne", navodi se u objavi
Amnesti internešnala na Tviteru.

Rohani je izrazio "žaljenje" zbog Ashrafijeve smrti.

Tokom sastanka vlade u Teheranu, predsednik je "naredio ubrzanu studiju i ratifikaciju" zakona koji štiti žene od nasilja, izvestio je Fars u četvrtak.

Prema visokom komesarijatu UN-a za ljudska prava, član 301 smanjuje kaznene mere za očeve koji su umešani u takozvana "ubistva iz časti".

Prema navodima Njujork tajmsa, Rominin otac je pre ubistva pozvao advokata i upitao ga kakvu kaznu bi mogao da očekuje ako je ubije.

Advokat mu je rekao da on kao staratelj i čuvar devojke ne bi mogao da dobije kaznu veću od 3 do 10 godina zatvora, potvrdili su članovi porodice za Njujork tajms.

Tri sedmice kasnije, Ashrafi (37) je ubio ćerku dok je spavala.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve