Svet
11.09.2023. 14:46
BETA- AFP

"Dragoceni trofeji"

Ukrajina povratila kontrolu nad naftom i gasnom platformom u Crnom moru

nafta, gasna platforma, more
Izvor: Shutterstock

Ukrajina je saopštila da je oslobodila naftnu i gasnu platformu u Crnom moru koja je bila pod kontrolom ruskih snaga još od 2015. godine.

Ovo je objavljeno u vreme kada traje ukrajinska kontraofanziva i kada ponovo rastu tenzije u vodama kod ukrajinskih luka. 

"Ukrajina je povratila kontrolu nad platformom Viški Bojka", navodi se u saopštenju ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Tokom te operacije, za koju nije navedeno kada je izvedena, vodile su se borbe između ukrajinskih specijalnih snaga na brodovima i ruskog lovca Su-30, navodi se u saopštenju i dodaje da je ruski avion oštećen i da je morao da se povuče.

Ukrajinske jedinice su "uspele da se domognu dragocenih trofeja - skladišta municije za helikoptere... kao i radara 'Neva' koji omogućuje praćene kretanja brodova u Crnom moru", dodaje se u u saopštenju.

U videu od oko desetak minuta koji je objavila ukrajinska vojna obaveštajna služba, mogu se videti elitne jedinice kako se gliserima približavaju naftnoj i gasnoj platformi i potom podižu plavo-žutu ukrajinsku zastavu.

Isti izvor je naveo da je Rusija okupirala taj kompleks platformi od 2015. godine i da je sa početkom sadašnje invazije koristila za vojne svrhe posebno kao mesto sletanja helikoptera i za raspoređivanje radarske opreme.

Moskva je u junu 2022. godine optužila Kijev da je pucao na taj kompleks platformi za bušenje u moru kod obala Krima, poluostrva koje je Rusija pripojila 2014.

Sukobi ukrajinskih i ruskih snaga u Crnom moru su se pjačali sredinom jula kada je Rusija istupila iz sporazuma kojim je godinu dana bio omogućen izvoz ukrajinskih žitarica tokom rata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega Rusija smanjuje proizvodnju nafte
nafta, ruska nafta

Za 500.000 barela dnevno

10.02.2023. 12:36

Zbog čega Rusija smanjuje proizvodnju nafte

Rusija planira da dobrovoljno smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno u martu kao odgovor na zapadno ograničenje cene njene nafte zbog rata u Ukrajini, izjavio je ruski vicepremijer Aleksandar Novak prenose ruski mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve