Svet
13.09.2023. 15:18
Beta

Oštre mere

Mađarska zabranjuje uvoz žitarica iz Ukrajine

Ukrajina žitarice
Izvor: Shutterstock

Mađarska će, u dogovoru sa Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom uvesti zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine ako Evropska unija ne produži zabranu koja ističe 15. septembra, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi.

Međutim, bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da bi ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine bilo poželjno jer bi smanjilo cene osnovnih namirnica, prenosi Rojters.

"Da budemo jasni, obnavljanje uvoza iz Ukrajine će smanjiti cene osnovnih životnih namirnica, smanjiti inflaciju, što će pomoći ljudima sa niskim primanjima, i povećati prihode budžeta od uvoza i izvoza", rekao je Denkov.
 

Parlamentarni odbor usvojio je u utorak nacrt odluke da Bugarska ukine zabranu uvoza nekih proizvoda iz Ukrajine nakon 15. septembra. Konačna odluka biće doneta na plenarnoj sednici parlamenta.

Nađi je danas u video objavi na svom Fejsbuk profilu izjavio da će se nova nacionalna zabrana proširiti broj ukrajinskih proizvoda koje će biti zabranjeno uvoziti.

"Dogovorili smo se sa rumunskim, slovačkim i bugarskim kolegama da, ako Brisel ne donese odluku o produženju postojećeg moratorijuma, onda ćemo pojedinačno preduzeti nacionalne mere", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU otvara istragu o kineskim subvencijama
1

Fon Der Lajen najavila

13.09.2023. 12:03

EU otvara istragu o kineskim subvencijama

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da želi da nastavi primenu Zelenog pakta uz garanciju "pravedne i poštene tranzicije", u vreme kada se pružaju sve veći otpori ekološkoj regulativi EU.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve