Svet
23.02.2024. 15:32
Beta

"Dajte Ljudmili sina"

Umetnici, novinari... u Rusiji traže da se telo Navaljnog preda porodici

1
Izvor: AP

Više od 20 ličnosti iz sfere kulture i medija u Rusiji je pozvalo vlasti da porodici predaju telo Alekseja Navaljnog, opoziconog aktiviste koji je umro u ruskom zatvoru 16. februara.

Saradnici Navaljnog od sinoć na društvenim mrežama objavljuju apele među kojima dobitnika Nobelove nagrade za mir i novinara Dmitrija Muratova, reditelja Andreja Zvjaginceva, pisca Viktora Čenderoviča i aktivistkinja protestne grupe "Pussy Riot" Nadežde Tolokonjikove.

"Sramota je to izgovoriti u zemlji koja sebe još uvek smatra hrišćanskom, ali: Dajte Ljudmili Ivanovnoj (majci Alekseja Navaljnog) njenog sina", izjavio je Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja gazeta.

Čenderovič, koga Moskva smatra "stranim agentom" zbog kritike ofanzive u Ukrajini, izjavio je da se ruski predsednik Vladimir "Putin plašio Navaljnog mnogo godina.... a plaši ga se i posle njegove smrti - pošto je ubio Navaljnog, on ga se i dalje plaši".

Više od 400 ljudi je uhapšeno širom Rusije tokom skupova u znak sećanja na Navaljnog.

Tim Navaljnog saopštio je u subotu da je on "ubijen" i optužio vlasti da namerno odugovlače predaju tela.

Navaljni je bio u zatvoru od januara 2021, kada se vratio u Moskvu pošto se u Nemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj. Od hapšenja je dobio tri zatvorske kazne po više tužbi koje je odbacio kao političke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve