Svet
25.02.2024. 22:30
BETA- AFP

UN

"Glad se još može sprečiti u Pojasu Gaze"

1
Izvor: BETA/ AP / Mahmoud Essa

Glad se i dalje može "sprečiti" u Gazi ako Izrael dozvoli humanitarnim agencijama da donesu više pomoći, izjavio je šef agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini.

Prema podacima UN, za 2,2 miliona ljudi, što je velika većina stanovništva, preti glad u Pojasu Gaze zbog napada Izraela.

Ozbiljne nestašice mogle bi da dovedu do veće stope mortaliteta novorođenčadi na severu teritorije, gde je svako šesto dete mlađe od dve godine žrtva akutne pothranjenosti.

"To je katastrofa koju je izazvao čovek... Svet je bio posvećen tome da više nikada ne dozvoli glad", rekao je Lazarini.

Prema njegovim rečima, glad se i dalje može "izbeći istinskom političkom voljom da se omogući pristup i zaštita pomoći".

Palestinci u Gazi rekli su za AFP poslednjih dana da su primorani da jedu lišće, stočnu hranu, čak i da ubijaju za hranu životinje namenjene da nose teret.

Pre rata, oko 500 kamiona dnevno je ulazilo u pojas Gaze sa raznom robom. Ali od 7. oktobra taj broj retko je prelazio 200, uprkos ogromnim potrebama koje su sad još hitnije, jer su privreda i poljoprivredna proizvodnja razoreni ratom, prema UN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve